Metode de educare pozitivă pentru educatoare și învățătoare

Pedagogii sătmăreni au avut parte de un training cu şapte întâlniri, dar vor beneficia şi de inspecţie de urmărire în cadrul proiectului de screening, care este deja în al treilea an de realizare.

Proiectul cu titlul „Program multianual integrat de screening, prevenţie și tratarea deficienţelor de dezvoltare la copiii preşcolari 2014-2017”, iniţiat de Primăria municipiului Satu Mare şi condus de Asociaţia „Surorile de Caritate Sfântul Vicenţiu” prin Centrul „Fericitul Scheffler János”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională parcurge al treilea an de realizare. La fel ca în anii precedenţi, şi acest an şcolar a început cu pregătirea cadrelor didactice. Educatoarele şi învăţătoarele intră zi de zi în contact cu copiii, şi pot detecta eventualele întârzieri în dezvoltarea acestora – pentru acesta au fost instruiţi, dar au primit şi o listă cu simptome.

Însă anul acesta, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională a ales 36 de persoane – participante în proiect din sistemul educaţional -, care au luat parte şi la o altfel de formare. În decursul a şapte săptămâni, psihologa şi instructoarea pozitive-parenting Rigó Éva le-a făcut cunoştinţă de aspecte de multe ori uitate în creşterea şi educarea copiilor. Ultima întâlnire personală cu participanţii training-ului era pe 12 ianuarie.

Programul Triple P (Positive Parenting Programme®) a pornit din Australia, se bazează pe o muncă de cercetare de peste 30 de ani. Prezent deja în 25 de ţări, nu demult a ajuns şi în România, iar în răspândirea programului depune efort şi Rigó Éva, care la rândul ei s-a format în Dublin, Irlanda. Acum şi cadrele didactice sătmăreni au putut face cunoştinţă cu programul, care are în centrul filozofiei lui, educarea pozitivă a copiilor. Triple P încearcă să aibă rezultate simţite prin transmiterea unor strategii pentru pedagogi şi consilieri, axându-se pe legătura comportamentelor cu emoţiile copiilor. Prin eliminarea componentelor negative, şi ajutând la creşterea încrederii în sine ale educatoarelor şi învăţătoarelor, se doreşte transformarea educaţiei dintr-o muncă epuizantă, într-una plină cu experienţe pozitive.

Pe parcursul întâlnirilor, în cadrul trainingului susţinut de Rigó Éva, au analizat situaţiile negative care pot apărea în viaţa de zi cu zi, instructoarea încercând să le dea sfaturi: „Empatia are un rol mare în munca noastră. Aşadar, dacă un copil prezintă agresivitate, primul lucru ce facem e să îl calmăm, iar apoi, când comunicarea e deja posibilă, să aflăm, care e back-ground-ul emoţional, care se manifestă prin agresivitate. Prin folosirea repetată a tehnicilor empatiei, acestea, se pot infiltra şi în comportamentul copiilor, şi în caz bun, la vârsta de 12 ani, în conflicte cu colegii lor de vârstă ei nu mai pun întrebări de felul ‘ce te-a apucat iarăşi?’ ci mai degrabă vor spune ‘văd că eşti foarte nervos, ştiu că te supără ceva’. Cu aceste tehnici putem schimba nu doar comportamentul, ci şi mentalitatea copiilor, să fie adulţi, care gândesc în mod pozitiv, care îşi pot rezolva conflictele interpersonale”

Pe parcursul training-ului s-a pus mare accent la creşterea încrederii în sine a pedagogilor: “Copiii trebuie să simtă permanent, că pedagogul sau părintele nu îşi pierde cumpătul nici în situaţii extreme. Educatorul trebuie să rămână în mod permanent un punct stabil pentru copiii. De aceea am prezentat şi tehnici, care să ajute la menţinerea stabilităţii şi a încrederii în sine. Aici poate juca un rol important reflectarea pe sine, care trebuie făcută săptămânal, singur sau în grup cu alţi pedagogi, şi cu accentuarea şi a punctelor forte, a experienţelor pozitive. În comunicarea cu părinţii este important la fel, să le înştiinţăm şi despre întâmplările pozitive în legătură cu copiii lor. Dacă le contactăm numai când apar probleme, comunicarea noastră devine rigidă. Dacă primesc şi impulsuri pozitive, vor fi mai deschişi şi pe timpul problemelor.”

Rigó Éva a întâlnit pedagogi deschişi la noutate în Satu Mare: „La această formare au venit educatoare, învăţătoare şi consilieri, care au vrut cu adevărat să înveţe ceva nou şi de folos. Faptul că au înţeles mesajele, reiese şi din evaluări”.

Ce a mai rămas din training e o inspecţie de urmărire, un follow-up a participanţilor, care se va realiza prin telefon. În ianuarie pedagogii s-au întors în grădiniţe şi şcoli, ei încearcă acum să pună în practică, să implementeze tot ce au aflat recent. Iar dacă între timp apare o problemă, un caz mai special, cu care se confruntă, ei pot apela telefonic la instructoarea pozitive-parenting.

Între timp, programul de screening se decurge după programul obişnuit, au început deja evaluările gratuite în Centrul Fericitul Scheffler János. Aici ajung copiii la sfatul şi recomandarea cadrelor didactice, care au făcut deja o pre-evaluare în grădiniţele şi şcolile din Satu Mare. Dar şi părinţii se pot adresa Centrului, dacă observă că copilul lor se confruntă cu dificultăţi, are o dezvoltare întârziată, diferită colegilor de vârstă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.