Manifestări dedicate „Zilei Culturii Naționale” la Carei (Foto)

Cu ocazia „Zilei Culturii Naţionale”, în municipiul Carei au avut loc astăzi, 16 ianuarie, o serie de activităţi culturale.

Astfel, la Castelul Károlyi, între orele 09.00 și 13.00 a avut loc cea de-a patra ediție a „Maratonului poeziei românești”. În cadrul evenimentului, elevi de la instituțiile de învățământ din Carei au recitat poezii. Manifestarea a avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie în rândul tinerilor și conștientizarea importanței cunoașterii propriilor valori culturale. „Maratonul“ a fost moderat de Adrian Ștefănuți.

În cadrul aceleiași zile, de la ora 10.00, a avut loc spectacolul artistic cu genericul „Eminescu pentru toți”. Evenimentul a fost organizat de Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3 din Carei în parteneriat cu Biblioteca Municipală, Centrul Cultural și Liceul romano-catolic „Josephus Calasantius” din oraș.
Spectacolul a debutat cu recitarea câtorva dintre poeziile mai cunoscute din lirica eminesciană interpretate de „Grupa Buburuzelor”, urmați de micuții din grupa maghiară care au interpretat traduceri în maghiară din opera eminesciană.

Un moment special a fost pregătit de elevii Liceului romano-catolic „Josephus Calasantius” care au recitat poezii ale marelui poet și au cântat cântece pe versuri de Eminescu. La final, au fost acordate diplome atât din partea grădiniței, cât și din partea Bibliotecii Municipale Carei.

Manifestările culturale s-au încheiat în sala de simpozioane a Castelului Károlyi, unde, începând cu ora 13.00 a avut loc un moment artistic care a cuprins poezii și cântece având la bază creații ale marilor poeți români, prezentate de elevi, cursanți ai cercurilor de muzică ușoară, folclor românesc și teatru din cadrul Centrului Cultural al Municipiului.

Au recitat poezii elevii: Mizsei Ciprian și Patricia Silvășan (Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”), Graz Denisa și Mocan Andreea (Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu”), respectiv Zaharie Diana și Darius Duțescu (Liceul Teoretic Carei). Surorile Denisa și Ștefania Vasile, pregătite de prof. Adrian Pașca, respectiv surorile Mălina și Larisa Latiș, pregătite de prof. Szűcs József au intepretat patru melodii având la bază cunoscute poezii Eminesciene.

Momentul artistic a fost prezentat de Adrian Ștefănuți.

După momentul artistic a avut loc o scurtă prezentare video despre ultimii ani de viață al marelui poet Mihai Eminescu.

Tot la Castelul Károlyi, cei prezenți au putut admira două expoziții, una de carte, intitulată „Mari poeți români”, realizată de Biblioteca Municipală Carei și „Eminescu: viață și geniu”, o expoziție de imagini din viața poetului și fotografii după manuscrise din creația acestuia, realizată de către Direcția de Cultură a Municipiului Carei, în colaborare cu Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.