Mănăstirea Rohia are un nou stareț. Cine este acesta

Arhimandritul Macarie Motogna este noul stareț al Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia. Acesta îl înlocuiește pe actualul Episcop al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin.

Duminică, 15 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit pentru prima dată în calitate de episcop titular, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.

După Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin a hirotesit şi instalat cel de-al doisprezecelea stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, în persoana Arhimandritului Dr. Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, din ianuarie 2011.

Acesta i-a înmânat Arhimandritului Macarie Motogna Decizia şi toiagul de stareţ şi i-a dăruit crucea stareţilor, care a fost purtată de Preasfinţitul Părinte Iustin.

Arhimandritul Macarie Motogna s-a născut la 4 august 1974 în localitatea Breaza, judeţul Bistriţa-Năsăud, într-o familie cu şapte copii. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, licenţiat în Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea şi doctor în istorie la Institutul „Gorge Bariţiu” din Cluj-Napoca, cu lucrarea „Monahismul ortodox din Maramureş şi Transilvania Septentrională”.

La vârsta de 15 ani a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către ieromonahul Iustin Hodea, actualul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. În 19 septembrie 1993 a fost hirotonit diacon, în 8 mai 1994 preot, iar în 28 iunie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Macarie. În 24 iunie 2001 a fost hirotesit Protosinghel, iar în 12 aprilie 2009 a primit rangul de Arhimandrit.

În 11 ianuarie 2011 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.