Acțiune caritabilă: „Dacă vrei să nu le fie frig nici altora, pune o haină!”

Pentru a veni în sprijinul oamenilor fără adăpost în aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute, Trupa „Harag Gyorgy” din cadrul Teatrului de Nord a demarat o inițiativă cu caracter caritabil. 

Astfel, lângă clădirea teatrului a fost așezat un stativ cu haine groase pe care oamenii săraci pot să le ia gratuit. De asemenea, toți cei care doresc să se alăture acestei inițiative pot să o facă, așezând pe stativul de lângă teatru haine groase pe care le pot folosi sărmanii care își duc veacul pe străzile din oraș.

„Dacă îți este frig ia o haină ! Dacă vrei să nu le fie frig nici altora, pune o haină!”, este mesajul inițiatorilor acestei acțiuni caritabile.

De fapt, inițiativa a fost lansată săptămâna trecută în Ungaria, având ca scop colectarea de îmbrăcăminte călduroase, pentru a veni în sprijinul persoanelor nevoiașe.

Inițiativei s-au alăturat numeroase instituții teatrale atât din Ungaria, cât și de peste hotare. În Aredeal, pe lângă Teatrul Național din Târgu Mureș și Trupa „Harag György”, s-au alăturat numeroase școli și instituții religioase unitariene.

„Consider de o importanță deosebită faptul că tot mai multe instituții teatrale se alătură acestei inițiative. Poate nu este un fenomen întâmplător, căci profesia noastră reclamă empatie, tot așa cum și „meseria” de spectator reclamă același lucru. În asemenea situații, când ne confruntăm cu temperaturi foarte scăzute, este absolut nevoie de empatie umană și în afara pereților teatrului. Inițiativa îmi aduce aminte de cuvintele Ninei din Pescărușul: Auzi cum bate vântul? Turghenev scrie undeva: Ce bine le e acelora care, într-o astfel de noapte, stau acasă, au acoperiș asupra capetelor și au haine călduroase. Chiar și aceste propoziții ar putea fi mottoul inițiativei, cu atât mai mult cu cât încearcă să vină în sprijinul celor care sunt lipsiți de cămin. Sperăm ca inițiativa să își atingă scopul și la Satu Mare și ca hainele donate să ajungă la toți cei care au întradevăr nevoie de ele. Considerăm că este mare nevoie de inițiativele civice care reprezintă solidaritate socială și care consolidează societatea. Această convingere ne-a determinat să ne alăturăm și noi inițiativei, în speranța să fim susținuți de localnici”, a menționat directorul artistic al trupei, Bessenyei Gedő István.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.