Elevii dornici de a afla cât mai multe informații despre Campania „Iubeşte inteligent !”

foto1

foto2

foto3

foto4

Campania „Iubeşte inteligent!”, lansată de IPJ Satu Mare în parteneriat cu 13 instituţii din sfera publică dar şi non-guvernamentală, a adus în faţa elevilor sătmăreni problema violenţei sexuale.

Pornită a se desfăşura într-o primă etapă în zece licee din judeţ, campania a ajuns în cele aproape 3 luni de la lansare să depăşească această ţintă propusă, precum şi cei 1.000 de elevi, beneficiari direcţi, propuşi.

Astfel, vineri, 16 decembrie, specialişti din cadrul Poliţiei, dar şi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, au ajuns şi în cel de-a unsprezecea unitate liceală, aceasta fiind Colegiul Naţional „Doamna Stanca”.

Au fost cu acest prilej organizate câte două întâlniri cu elevi ai claselor a IX-a B, a X-a B şi C, o întâlnire vizând educaţia sexuală, susţinută de dr. Anamaria Szatmari, medic specialist în cadrul Ambulatoriului de specialitate- Cabinetul de Planificare Familială şi o altă întâlnire în care a fost abordată problema violenţei sexuale, acest subiect fiind dezbătut cu elevii de reprezentantele Poliţiei, inspectorul principal Felicia Hrihorişan şi inspectorul principal Lavinia Chiorean, ofiţeri în cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Elevii au aflat că violenţa sexuală îmbracă multe forme infracţionale, unele presupunând şi un act fizic, cum este cazul violului sau agresiunilor sexuale, altele fiind violenţe mai degrabă de natură psihică, cum este cazul hărţuirii sexuale, exhibiţionismului sau expunerii minorilor la materiale pornografice.

În cadrul întâlnirilor cu elevii, specialiştii Poliţiei au accentuat ideea de consimţământ, care ar trebui să stea la baza oricărei relaţii de natură sexuală, absenţa acestuia fiind elementul comun al majorităţii infracţiunilor de violenţă sexuală. Deşi necesar, consimţământul nu este întotdeauna şi suficient, acesta fiind valabil doar între adulţi, neafectaţi de substanţe care să le perturbe capacitatea decizională, cum este cazul consumului de alcool, droguri sau medicamente.

Elevii s-au arătat interesaţi de subiectele abordate, maniera deschisă cu care a fost abordată atât problematica sexualităţii normale, cât şi a celei ce intră în sfera actelor de natură sexuală interzise, conducând spre atingerea obiectivului principal al campaniei, acela de a transmite tinerilor informaţiile corecte, necesare pentru a se menţine departe de violenţa sexuală. Materialele video, cât şi broşurile şi flyer-ele distribuite participanţilor au permis înţelegerea mai aprofundată a celor expuse, dar şi posibilitatea de a transmite unele informaţii şi altor adolescenţi şi tineri interesaţi.

La activităţile realizate la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” au participat 83 de elevi sub coordonarea consilierului şcolar Anișoara Irime şi a profesorilor diriginţi Dana Mihai şi Cristina Avram.

Până în acest moment campania „Iubeşte inteligent !” a ajuns la 1.144 de elevi şi 54 de cadre didactice care au participat direct la cele 49 de întâlniri organizate în 11 licee.

Activităţile din cadrul campaniei se vor reorienta la începutul anului 2017 spre categorii de persoane vulnerabile, urmând a fi organizate o serie de întâlniri în centre de plasament din judeţ, precum şi la sediul unor organizaţii non-guvernamentale care vor mobiliza în acest scop tineri aflaţi în situaţii de risc.

IPJ Satu Mare adresează mulţumiri pentru efortul uman depus şi sprijinul material oferit în tipărirea celor 5.000 de flyere, Spitalului Judeţean Satu Mare, Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret care a finanţat tipărirea a 550 de broşuri informative, Direcţiei de Sănătate Publică, care a contribuit la promovarea educaţiei sexuale în rândul elevilor prin specialiştii desemnaţi, Inspectoratului Şcolar şi Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, cât şi celorlalţi parteneri a căror contribuţie va fi mai vizibilă în etapa următoare a campaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.