PSD și ALDE nu participă la consultările de la Cotroceni

politicieni

Preşedintele României, Klaus Iohannis, are astăzi, 14 decembrie, o primă rundă de consultări cu partidele, pentru formarea noului Guvern.

PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea la discuţiile de la Cotroceni, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei.

„M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar”, spune președintele PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, ALDE a anunţat că refuză invitaţia preşedintelui, pentru că ea ar fi „prematură”.

Șeful statului a calificat refuzul PSD şi ALDE ca fiind nepoliticos.

„E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a declarat Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.