Au început manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Ce evenimente au avut loc

expo-cladiri-1

expo-personalitati-1

img_4532m

img_4534m

Marți, 29 noiembrie, de la ora 12.30, în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi a avut loc prezentarea „Marea Unire și Careienii”, susținută de muzeograful Mihai Andrei Mocan de la Muzeul Municipal din oraș.

Adrian Ștefănuți a deschis evenimentul, după care Mihai Andrei Mocan a prezentat detalii despre personalitățile din județul nostru care au fost prezente la Alba Iulia la Marea Unire care s-a desfășurat acum 98 de ani.

Prezentarea a abordat trei teme: participarea românilor sătmăreni la Primul Război Mondial, Realizarea Marii Uniri și Membrii Delegației din ținuturile sătmărene prezenți la Alba Iulia. Pe parcursul prezentării au fost proiectate imagini referitoare la cele trei teme discutate.

La manifestare au fost prezenți elevi ai claselor a V-a B, însoțiți de profesoara de religie Carmen Dindelegan și clasa a VII-a A, însoțiți de profesoara de istorie Chiorean Cosmina, de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Carei.

Evenimentul s-a desfășurat în cardul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

În cadrul aceleiași zile, a fost deschisă spre vizitare și expoziția de fotografie intitulată „Personalități ale Marii Uniri”, realizată de Centrul de Promovare a Turismului Cultural.

Expoziția cuprinde 25 de imagini cu personalități din țară, care au avut un rol major în constituirea Statului unitar român.

Enumerăm câteva dintre personalități: episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu, Vasile Lucaciu, Onisifor Ghibu, Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Alexandru Vaida-Voevod.

Fotografiile pot fi admirate în Sala de simpozioane a Castelului Károlyi până la data de 8 decembrie, conform programului Muzeului Municipal.

Tot în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României a fost expusă și colecția de imagini cu clădiri reprezentative din România, derulată într-un proiect inițiat de Direcția de Cultură Carei, denumit ZILE NAȚIONALE ALE ȚĂRILOR U.E., relansat în 16 februarie anul acesta, care are ca scop cunoașterea și promovarea valorilor culturale ale țărilor membre din Uniunea Europeană.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, a fost expusă o colecție de 13 imagini cu clădiri reprezentative din țară.

Fotografiile au fost puse la dispoziție de membrii FotoClubului „Vasile Vénig László” Carei.

Imaginile sunt expuse pe gardul care înconjoară Parcul Dendrologic din jurul Castelului din Carei și pot fi admirate timp de o săptămână.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.