Marea Unire va fi sărbătorită și la Bibliotecă

afis_ziua-tuturor-romanilor

Luni, 28 noiembrie și marți, 29 noiembrie, Biblioteca Județeană Satu Mare organizează o serie de activități reunite sub genericul „1 Decembrie, Ziua tuturor românilor”, în parteneriat cu o serie de instituții și asociații sătmărene.

Manifestările culturale care se vor desfășura sub acest titlu marchează importanța istorică a Zilei Naționale a României și vor fi găzduite de Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”.

Programul zilei de luni, 28 noiembrie, debutează cu deschiderea expoziției tematice de documente care ilustrează Unirea de la 1918. La ora 17.00, Sala de lectură își va deschide porțile pentru a primi oaspeți de seamă care doresc să participe la un emoționant spectacol artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bulgăr” din Sanislău, Grupul folcloric „Nepoții Iancului de la Câmpie” din localitatea Marna Nouă și Corul Bisericii Ortodoxe din Sanislău, coordonați de bibliotecara Nicoleta Roșu.

Invitați de onoare sunt membrii Asociației Județene a Pensionarilor din Satu Mare, însoțiți de președintele, prof. Livia Haidu, și membrii Ligii Pensionarilor „Unirea”, coordonați de Mircea Marian, precum și cei ai Asociației Naționale a Eroilor „Cultul Reginei Maria”, însoțiți de col. (r.) Voicu Șichet.

Marți, 29 noiembrie, de la ora 13.00, este rândul elevilor Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” să sărbătorească Marea Unire la Bibliotecă. Sub îndrumarea profesorilor Nicoleta Câmpian și Ioan Rațiu, elevii au pregătit un program artistic dedicat evenimentului.

După o scurtă prezentare intitulată „Drumul Unirii”, în Sala de lectură vor fi recitate versurile marilor noștri poeți: Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, Nichita Stănescu și se vor intona cântece: Deșteaptă-te, române!, Unire, frați români! Clopotele reîntregirii.

La evenimentele organizate de Biblioteca Județeană Satu Mare sunt invitați să participe ofialitățile municipiului și județului, oameni de cultură, scriitori și jurnaliști, profesori și elevi, precum și membri ai comunității sătmărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.