Scandalul reportajului „The Sun” de la Carei, în atenția procurorilor DIICOT

copii

DIICOT s-a autosesizat în urma reportajului difuzat de către publicația britanică „The Sun”, în care este vorba despre copii din Carei care ar fi fost exploatați prin muncă. Procurorii nu spun însă care sunt aspectele care au intrat în atenția lor.

„Urmare a reportajului difuzat de către publicaţia britanică The Sun şi preluat de către mass-media din România, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism efectueză verificări privind aspectele semnalate în materialul de presă”, se rată într-un comunicat de presă transmis de către DIICOT.

Potrivit reportajului realizat de către jurnaliștii englezi, o familie din Carei și-a pus copiii la muncă. Este vorba despre montat jucării pentru ouăle Kinder. Potrivit „The Sun”, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline.

Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.

Din reportajul realizat de către jurnaliștii de la „The Sun” reiese că Patrick (11 ani) şi sora acestuia, Hannah (6 ani), asamblează jucării, împreună cu părinții. Jurnaliștii englezi susțin că aceștia lucrează în fiecare zi, timp de 13 ore.

Directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș spune că în urma verificărilor preliminare făcute la fața locului, cele prezentate de „The Sun” nu se confirmă și că nu se pune problema unei exploatări prin muncă a copiilor.

Șefa de la Protecția Copilului a subliniat și faptul că aceștia merg la școală, nu au absențe și că nu se pune deloc problema că ar munci 13 ore pe zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.