Senzațional: Românii din Transcarpatia au portal de știri în limba lor

ziar1

ziar3

ziar2

Asociația Inter Regio News, Satu Mare, derulează în perioada septembrie- decembrie 2016 proiectul „Românii din Transcarpatia în pagini Web”. Proiectul este finanțat de MAE- Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și are valoarea financiară de 22940 lei.

În cadrul proiectului s-a reușit crearea unui site de știri și de prezentare pentru românii aflați în localitățile din Transcarpatia, Ucraina. Site-ul se numește Transcarpatia-RO Web și este scris în limba română, limba maternă a comunității majoritare românești. Portalul conține trei domenii majore, respectiv numele a trei localități importante din regiune: Slatina, Apșa de Jos și Apșa de Mijloc. În aceste domenii sunt postate comunicate de presă, informații de prezentare și știri din localitțile respective cu majoritate românească.

Fiecare domeniu la rândul lui cuprinde subdomenii precum: învățământ, administrație, cultură religie și diverse. Acest site de știri este un fapt inedit pentru românii din Transcarpatia, mai ales că în premieră au ocazia să afle noutăți despre comunitatea lor numai în limba maternă. Noutățile vin din mijlocul comunității lor și fac referire doar la ei. Este apreciabil faptul că portalul românilor din Transcarpatia are și o latură interactivă, pe site este creată o mică publicitate care vine în beneficiul membrilor comunităților românești.

Proiectul se derulează în continuare cu sprijinul partenerilor din proiect, precum: Liceul cu clase de predare în limba română, Slatina, Ucraina și Fundația Caritabilă „Episcop Mihail Pavel” Slatina, Ucraina. Aceștia împreună cu alți membrii din comunitatea românească țin la curent comunitatea cu evenimentele ce fac deliciul celorlalți.

De asemnenea, prezența noului website este importantă pentru susținerea unei prese identitare românești în mediul virtual.

În zilele acestea, reprezentanții din comunitățile românești din Transcarpatia au distribuit pliante care atestă existența noului portal de știri, care poate deveni extrem de util, dinamic și benefic pentru compartimentele educative, culturale, religioase, lingvistice și economice a românilor din dreapta Tisei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.