Judecătorii orădeni au decis. Vezi ce pedeapsă a primit Liviu Tăut

liviu-taut

Liviu Tăut, fostul adjunct al șefului IPJ Satu Mare, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Sentința a fost pronunțată miercuri, 16 noiembrie, de către magistrații Curții de Apel Oradea (CAO). În schimb, Tăut a fost achitat pentru acuzația de luare de mită.

În același dosar a fost condamnat, la trei ani cu suspendare și Ioan Șaitoș, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigarea a Criminalităţii Economice din Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. Omul de afaceri sătmărean Tarr Attila a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru cumpărare de influență.

Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în termen de 10 zele de la pronunțare.

„În baza art. 291 Cod penal rap la art 6 din Legea nr 78/2000 cu aplicarea art 35 alineat 1 Cod penal condamnă pe inculpatul TĂUT IOAN LIVIU, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Satu Mare, cu gradul profesional de chestor de poliţie, la o pedeapsă de: – 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (3 acte materiale). În temeiul art 67 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul dreptului prevăzut la art 66 alin 1 lit. g Cod penal (cu referire la o funcţie de conducere în structurile Poliţiei Române) cu titlu de pedeapsă complementară pe o perioadă de 3 ani, calculată potrivit art 68 Cod penal. În temeiul art 65 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul aceluiaşi drept cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal” se arată în Hotarâre nr. 106/2016 din 16 noiembrie a judecătorilor Curții de Apel Oradea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2013-2014, Liviu Tăut, în calitate de inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins și primit mai multe bunuri și beneficii materiale de la Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăți comerciale din Satu Mare, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obțină o soluție favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăți administrate de acesta și de soția lui), ce era instrumentat de Ioan Șaitoș. Ajutorul dat de Tăut a constat în furnizarea de date relevante din dosar și asigurarea faptului că ofițerul de poliție Ioan Șaitoș va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

„Astfel, inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat din partea lui inculpatului Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite:

În perioada iunie – septembrie 2013 inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparații la un imobil deținut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de inculpatul Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale. La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul inculpatului Tăut Ioan Liviu ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum și cheltuielile ocazionate cu aducerea și înmatricularea autoturismului în țară, în valoare de aproximativ 1000 de euro. În schimbul acestui serviciu, inculpatul Tăut Ioan Liviu i-a oferit informații din dosarul penal de evaziune fiscală și i-a promis că va discuta cu subordonatul său, inculpatul Șaitoș Ioan, pentru ca acesta să propună o soluție favorabilă.

La data de 12 mai 2014, inculpatul Tarr Atilla Csongor i-a plătit inculpatului Tăut Ioan Liviu contravaloarea unei consultații efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea inculpatului Tăut Ioan Liviu, au fost suportate de inculpatul Tarr Atilla Csongor.

În perioada septembrie 2013 – martie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unor componente auto și reparațiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deținută de soția inculpatului Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.
În luna iulie 2014, inculpatul Șaitoș Ioan, în calitate de ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofițerul de poliție fusese delegat să desfășoare activități de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a inculpatului Șaitoș Ioan”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurii DNA.

Dosarul lui Tarr a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către Ioan Șaitoș, care a propus clasarea acestuia, motivând că fapta nu există.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.