Biserica Reformată din Acâș va fi reabilitată. Cât costă lucrările de modernizare

biserica

Biserica Reformată din Acâș, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din județul Satu Mare, va fi modernizată. Valoarea investiției este de 2.300.000 de lei.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea reabilitării acestei biserici, a cheltuielilor legate de acest aspect și a acordului de parteneriat aferent acestui proiect a fost aprobat în ședința extraordinară de azi, 15 noiembrie a Consiliului Județean (CJ) Satu Mare.

Biserica va fi reabilitată printr-un Proiect Operațional Regional, CJ fiind partener în acest proiect.

„Implicarea bugetară a județului Satu Mare este zero lei. Acest proiect este rezultatul unei tatonări de peste un an de zile purtată între Consiliul Județean și deținătorii de monumente de categoria „A”, care sunt eligibile. În luna august, Consiliul Județean a făcut un anunț de căutare de parteneriate, pentru a continua o idee mai veche de reabilitare a monumentelor medievale din județul Satu Mare. Singurii care au răspuns a fost Biserica Reformată, proprietara acestei clădiri. Este aproape cea mai veche construcție, mai este o singură biserică, tot Reformată în Ciumești, care este mai veche cu vreo 200 de ani decât cea din Acâș. Este un monument de interes național care are toate avizele și proiectul tehnic avizat de Ministerul Culturii”, a declarat președintele CJ, Pataki Csaba.

Proiectul de modernizare presupune: alimentarea bisericii cu energie electrică, refacerea irigațiilor din zona exterioară a bisericii, refacerea instalațiilor de încălzire, a instalației apelor pluviale, etc.

Construită în a doua jumătate a secolului XIII, imediat după marea invazie tătară din 1241, Biserica Reformată din Acâș era parte integrantă a mănăstirii benedictine, o mănăstire de familie, construită de familia nobiliară Ákos. În cursul veacului al XII-lea și al celui următor, a devenit o tradiție pentru marile familii nobiliare fondarea unor mănăstiri pe domeniile lor, care urmau să fie patronate chiar de ele, susținându-le printr-un substanțial sprijin financiar.

În peretele de nord al navei se mai păstrează o ușă zidită, cu ancadrament semicircular, urmă a existenței mănăstirii, fiind accesul în biserică pentru laici. Intrarea de pe fațada de vest datează de abia din perioada barocă.

Conform tradiției, mănăstirea trebuia să fi fost la nord de biserică, unde, cu ocazia unor lucrări de restaurare executate la finele secolului XIX, au fost descoperite urmele unui edificiu ecleziastic.

Arhitectura din cărămidă este caracteristică zonelor sărace în piatră și păstrează toate caracteristicile stilului romanic.

Cele două turnuri ale fațadei vestice sunt destinate să adăpostească clopotele.

Etajul de jos al turnurilor este luminat prin câte o fereastră strâmtă și înaltă, iar ultimele, prin ferestre geminate. Portalul de pe fațada vestică este opera restaurării de la cumpăna secolelor XIX-XX (1896-1902), executată de arhitectul Schulek Frigyes.

Biserica Reformată din Acâș este cel mai valoros monument de arhitectură ridicat în stil romanic din această parte a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.