Campania de prevenire a violenței sexuale la Colegiul Tehnic „Ion I. C. Brătianu”

scoli

Activităţile din cadrul campaniei de prevenire a violenţei sexuale sunt intensificate în această perioadă, elevii din zece licee urmând să beneficieze de informaţii legate de acest subiect, dar şi de teme vizând educaţia sexuală, acestea din urmă fiind susţinute de specialişti din cadrul Spitalului Judeţean, respectiv ai Direcţiei de Sănătate Publică, instituţii partenere ale Inspectoratului de Poliţie Județean Satu Mare în acest demers.

După activităţile desfăşurate la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”, Liceul Sportiv şi Liceul German „Johann Ettinger”, campania „Iubeşte inteligent!” a debutat şi la Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii „Ion I. C. Brătianu” în data de 31 octombrie, cu sesiuni informative vizând educaţia sexuală. Activităţile susţinute de dr. Szatmari Anamaria în prima zi din „Şcoala Altfel” a colegiului au fost primite cu interes de cei 95 de elevi prezenţi la întâlniri.

În continuarea acestor sesiuni informative, 112 elevi din clasele a IX-a şi a X-a, coordonaţi de prof. Carmen Moş, au avut parte azi, 9 noiembrie de întâlniri având ca temă prevenirea violenţei sexuale. Activităţile au fost susţinute, de această dată, de reprezentanta Poliţiei, inspectorul principal Hrihorişan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

În cadrul celor două sesiuni informative au fost definite aspecte legate de violenţa de gen şi violenţa sexuală, formele violenţei sexuale, fiind subliniat faptul că, în orice act de natură sexuală este necesar consimţământul ambilor parteneri, acesta fiind valabil doar între persoane adulte, care pot discerne, nu sunt în stări în care să le fie afectată capacitatea de a decide şi nu sunt supuse la constrângeri sau presiuni de orice fel.

Totodată, elevii au aflat şi care sunt modalităţile de raportare a violenţelor sexuale şi cum ar trebui să acţioneze dacă se simt în pericol ori sunt martorii unor fapte de acest gen. Elevii s-au dovedit deosebit de receptivi la informaţiile transmise, implicându-se activ în discuţii.

La finalul întâlnirilor, toţi participanţii au avut posibilitatea de a se informa mai mult din materialele puse la dispoziţie, broşuri informative şi flyere.

Cu acest prilej au fost pentru prima dată distribuite broşurile „Violenţa sexuală: recunoaşte, evită, descurajează, ajută!” realizate în cadrul campaniei „Iubeşte Inteligent!” după un model oferit de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.).

Cele 550 de broşuri tipărite până în prezent au văzut lumina prin sprijinul oferit de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, instituţie parteneră în campanie, materialele fiind deosebit de utile elevilor, cadrelor didactice, părinţilor, dar şi specialiştilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.