S-a terminat ! Preotul-cămătar se duce la pușcărie

ioan-boja

După procese care au durat mai bine de 6 ani de zile, magistrații Curții de Apel Oradea (CAO) s-au pronunțat azi, 28 octombrie, în dosarul în care preotul-cămătar Ioan Boja a fost cercetat pentru camătă și înșelăciune. Potrivit sentinței CAO, Boja va sta după gratii 2 ani și 4 luni. Sentința Curții de Apel este definitivă.

„În baza art. 421 punctul 1 litera b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare împotriva sentinţei penale nr. 230 din 03 decembrie 2014 pronunţată de Tribunalul Satu Mare. În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul Boja Ioan împotriva sentinţei penale nr. 230 din 03 decembrie 2014 pronunţată de Tribunalul Satu Mare, pe care o desfiinţează în parte, în sensul că: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare stabilită de instanţa de fond în pedepsele componente de:

– 6 luni închisoare, pentru infracţiunea de abuz de încredere prevăzută de art. 238 Cod penal.
– 1an închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune prevăzută de art. 244 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.
– 2 ani închisoare pentru infracţiunea de înşelăciune prevăzută de art. 244 alin. 2 Cod penal raportat la dispoziţiile art. 35 alin.1 Cod penal.
– sporul de 6 luni închisoare, pe care-l înlătură.

Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Boja Ioan pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere prevăzută de art. 238 Cod penal şi în baza art 396 alineat 5 Cod de procedură penală rap la art 16 alineat 1 lit b teza I Cod de procedură penală, achită pe inculpat pentru săvârşirea acestei infracţiuni.

În baza art. 39 alin. 2 Cod penal contopeşte pedepsele de 1 an închisoare şi 2 ani închisoare, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care adaugă un spor de 4 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 1 an), urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de: – de 2 ani şi 4 luni închisoare, în regim privativ de libertate” se arată în sentința Curții de Apel Oradea.

Vă reamintim că la sfârșitul anului 2014, Ioan Boja a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare la 2 ani și 6 luni de pușcărie cu executare, fiind acuzat de înșelăciune. La data de 8 decembrie 2014, Boja a atacat cu apel această sentință, astfel că, după aproape un an de zile dosarul acestuia a ajuns pe masa judecătorilor CAO.

Fostul preot din Culciu Mare a împrumutat bani de la mai multe persoane, sume pe care apoi nu le-a mai restituit. Totodată, Boja a dat bani împrumut cu camătă, în schimbul unor garanții imobiliare dar și pentru mașini de lux, însușindu-și aceste bunuri, înșelând astfel buna-credință a oamenilor.

2 Comentarii la "S-a terminat ! Preotul-cămătar se duce la pușcărie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.