Copiii de la GPP nr. 2 din Satu Mare au celebrat „Dărnicia toamnei” (Foto)

Încă din grădiniță încercăm să transmitem copiiilor ceea ce am moștenit de la strămoșii noștri: hărnicia, bunătatea și recunoștința.

Hărnicia deoarece în viață numai prin muncă putem obține ceea ce ne dorim.

Bunătatea pentru că numai împărțind cu ceilalți poți să simți cu adevărat plăcerea de a avea.

Recunoștința deoarece suntem urmașii unui popor creștin. De la stramosii nostri am invatat ca roadele pe care ni le da natura in urma muncii depuse sunt un dar de la Bunul Dumnezeu.

Copiii de la grădinița GPP nr. 2 din Satu Mare derulează un proiect prin care se are în vedere romovarea valorilor tradiţionale și a activităților specifice anotimpului toamna.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

1.Pentru preşcolari:

-valorificarea cunostintelor prescolarilor asimilate din cadrul proiectelor tematice si prin activitati practice extracurriculare si implicarea a mai multi factori educationali;
– exersarea activitatilor traditionale specifice anotimpului toamna;

-cultivarea dragostei si a respectului pentru traditii si obiceiuri populare romanesti;
– activitate practica, desfasurarea activitatilor specifice anotimpului toamna;

2.Pentru cadrele didactice:

-pregatirea si amenajarea centrelor de activitate;
-dotarea centrelor cu materialele necesare desfasurarii activitatilor propuse;
-implicarea parintilor si a altor institutii in cadrul proietului.

3.Pentru părinți:

-sprijinirea cu materiale necesare desfasurarii activitatii;

Desfasurarea activității:

1.Fructele spalate si mancate sunt doza zilnica de sanatate (grupa mica)

Alaturi de copii, parintii acestora si educatorii grupei mici vor pregati fructe specifice toamnei atat pentru ei cat si pentru colegii de la celelalte grupe. Copiii vor fi costumati cat mai vesel, reprezentand flori, fructe si legume de toamna.

2.Raftul cu bunatati (grupa mijlocie)

Copiii grupei mijlocii sprijiniti de parintii si bunicii invitati precum si de educatoarele grupei vor face cele mai savuroase combinatii de fructe pentru obtinerea unor salate gustoase, aromate si cat mai colorate astfel incat sa-si uimeasca colegii de la celelalte grupe cu maiestria lor, dar si cu generozitatea de a-i servi la momentul surprizelor pregatit de catre celelalte grupe.De asemenea vor mai pregati muraturi pentru iarna si o savuroasa placinta cu mere din care ne vom infrupta cu totii in finalul activitatii.

3.Cantec, dans si voie buna/Sa petrecem impreuna (grupa mare A)

Precum isi manifesta taranul roman prin cantece si dansuri de voiosie ca drept multumire pentru roadele pamantului, iar aceasta se intampla la claca finala si la dansurile la sura, tot asa ne vor prezenta un moment artistic FLUTURASII grupei mari. Vor canta si vor dansa inaugurandu-si frumoasele costume populare, dar in acelasi timp vor starni si dorinta colegilor mai mici de a invata dansul popular romanesc.

4.Prajiturile aromate de la bunici invatate (activitate practica demonstrativa)

Copiii de la grupa mare B, harnici și plini de maiestrie, ca doar nu degeaba se numesc si ALBINUTELE, isi vor invita alaturi de parinti si bunicutele gospodine, care le vor demonstra concret cum se pregateste cea mai savuroasa prajitura cu fructe de toamna (mere, nuca, dovleac). Pentru ca ei deja au
aflat ca se trag dintr-un popor harnic si marinimos si stiu ca a darui inseamna a primi multumire si recunostinta se vor stradui sa-si imparta bunatatea de prajitura cu toti ceilalti colegi.

Printre alte surprize pe care copiii indrumati de educatorii grupelor le vor prezenta in fata parintilor si invitatilor sunt: pregatirea sucului de fructe, sculpturi in dovleci, decoratiuni din boabe si seminte, prepararea muraturilor dupa retete traditionale, etc.

Toti participantii de la mic la mare isi vor prezenta rodul muncii printr-o expozitie amenajata in sala de mese a gradinitei. Aici se vor bucura impreuna de darurile toamnei, de rodul muncii lor si dupa ce vor servi si isi vor servi colegii si invitatii se vor prinde intr-o hora a prieteniei si recunostintei pe ritmuri de muzica populara ardeleneasca.

gpp2-toamna-017

gpp2-toamna-034

gpp2-toamna-036

gpp2-toamna-049

gpp2-toamna-055

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.