Asociația Inter Regio News anunță lansarea unui portal de știri pentru românii din Transcarpatia

Asociația Inter Regio News, Satu Mare, derulează în perioada septembrie- decembrie 2016 proiectul „Românii din Transcarpatia în pagini Web”.

Proiectul este finanțat de MAE- Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și are valoarea financiară de 22.940 de lei.

Proiectul își propune promovarea comunităților românești din regiunea Transcarpatia în mediul on-line, prin crearea unui portal web care să prezinte dinamica vieții educative, culturale, religioase, lingvistice, economice etc a românilor din dreapta Tisei.

Site-ul se va numi Transcarpatia-RO Web și este scris în limba română, limba maternă a comunității majoritare românești. Pe acest portal vor putea să se exprime într-o manieră jurnalistică, prin generația tânără, comunitățile din care fac ei parte. Acest mediu virtual va conține paginile create de fiecare grup de lucru, format din tineri care reprezintă instituțiile și asociațiile partenere. Site-ul va conține informații actuale, evenimente, știri care se referă la regiunea pe care o reprezintă.

Realizarea și funcționarea portalului de știri pentru comunitățile românești din Transcarpatia se va realiza cu sprijinul partenerilor din proiect, precum: Liceul cu clase de predare în limba română (Slatina, Ucraina) și Fundația Caritabilă „Episcop Mihail Pavel” (Slatina, Ucraina).

Realizarea în premieră a unui site de știri pentru românii din Transcarpatia are ca principale urmări încurajarea și sprijinirea implicării în viața comunității a generației tinere, înzestrate cu competențele digitale, încă din școală, inclusiv prin promovarea presei virtuale proprii în vederea păstrării identității culturale, lingvistice și religioase a românilor din Transcarpatia.

Activităţile principale din cadrul proiectului sunt:

-Crearea unui web site care să prezinte comunitățile locale de români și să susțină, în paralel, o presă identitară în mediul virtual cu sprijinul şcolilor cu predare în limba română din regiunea Transcarpatia – Ucraina, pentru mediul lor de proveniență;
-Formarea şi pregătirea unor tineri care să dobândească cunoştinţe de utilizare şi de redactare a paginilor web;

-Selectarea și pregătirea unor tineri talentați, în redactarea de materiale jurnalistice referitoare la elementele de viață publică ale comunităților din care provin;

-Asigurarea fluxului de materiale necesare a fi postate pe pagina web;
Întâlniri de lucru cu jurnalişti profesionişti din diferite ramuri (tv, radio, presa scrisă şi on-line).

Factorii implicați în proiect sunt: coordonatorii grupurilor de lucru, tinerii membri ai grupurilor de lucru și comunitățile locale românești. Numărul beneficiarilor indirecți se estimează să depășească cifra de 2.000 de membri.

Pe parcursul perioadei atât românii din Transcarpatia, dar și cei din stânga Tisei (România) vor fi informați prin intermediul mass-mediei de evoluția și rolul noului portal de știri care vine în sprijinul comunității de români transcarpatieni.

dsc_0291

dsc_0292

dsc_0294

dsc_0296

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.