Dirijor premiat de primarul Kereskenyi Gabor. Despre cine este vorba (Foto)

ladislau-roth

Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, i-a înmânat dirijorului Ladislau Roth, înainte de începerea concertului de joi (13 octombrie) seara de la Filarmonica „Dinu Lipatti”, placheta urbei și o diplomă de onoare. Distincția a fost oferită în semn de recunoaștere pentru promovarea culturiii sătmărene în țară și în străinătate.

„Maestrul dirijor Ladislau Roth s-a născut în anul 1920 în Satu Mare. În semn de recunoaştere pentru promovarea culturii sătmărene în ţară şi străinătate i-am oferit placheta urbei împreună cu diploma de onoare. Îi dorim multă sănătate şi putere de muncă în slujba muzicii”, spune edilul.

Ladislau Roth s-a născut în anul 1920, într-o familie de evrei la Satu Mare. În 1944 în timpul Holocaustului evreilor pe teritoriile din nordul Transilvaniei, și el și familia sa au fost deportați din Oradea la Auschwitz de naziști. Mama sa a pierit imediat la sosirea în lagăr.

Roth împreună cu tatăl lui au fost transferați în lagăre de muncă forțată din Austria, la Melk și Ebensee, care țineau de lagărul de concentrare Mauthausen.

Amândoi au supraviețuit, fiind eliberați la Ebensee de către armata americană. După eliberare, Roth și-a reluat și a absolvit studiul de compoziție, orchestrație și dirijat la Academia de muzică „Ferenc Liszt” din Budapesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.