S-au reluat săpăturile arheologice la Cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit. Ce spun arheologii (Video)

https://www.facebook.com/telemarius/videos/1118073431603644/

robert-gindele

mediesu_aurit_coperta

După un an de pauză, arheologii Muzeului Județean Satu Mare au reluat azi, 10 octombrie, săpăturile în perimetrul Cuptoarelor dacice de la Medieșu Aurit.

„La Medieșu Aurit au început din nou săpături la Cuptoarele dacice. Vom vedea ce noutăți vor descoperi cei de la Muzeul Județean. Ținem legătura cu Robert Gindele, cercetător ştiinţific, muzeograf, şef Secţie arheologie la Muzeul Județean Satu Mare”, spune Marius Chiș, agent turism în cadrul Centrului Turistic Medieșu Aurit.

Robert Gindele, șeful Secției de Arheologie a Muzeului Județean Satu Mare spune că săpăturile de la cuptoarele dacice au fost reluate după un an de pauză.

„În prezent, suntem practic un vârf de lance a cercetării dacilor liberi din România, pentru că acesta este singurul șantier sistematic de săpături din țară care vizează această perioadă. În afară de asta, la Medieșu Aurit se află cel mai mare centru de produs ceramică din toată Europa, aflată în afara Imperiului Roman. Avem sub pământ peste 200 de cuptoare dacice care așteaptă hârlețele noastre ca să fie dezvelite”, spune arheologul Muzeului Județean.

Fondurile pentru campania din anul 2016 sunt asigurate de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Satu Mare.

Sursa video: Centrul Turistic Medieșu Aurit

Agent turism: Marius Chiș

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.