Cum să iubești inteligent? Ce spun specialiștii

foto1

foto2

Primele întâlniri cu elevii din cadrul campaniei de informare şi prevenire a violenţei sexuale „Iubeşte intelligent” iniţiată de Poliţie au avut loc vineri, 7 octombrie, la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş” din Satu Mare.

Aşa cum prevede proiectul campaniei, elevii au avut o primă întâlnire cu un specialist în educaţiei sexuală, respectiv dr. Szatmari Anamaria, medic la Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, Ambulatoriul de Specialitate.

Aceasta i-a informat pe elevi despre principalele mijloace de contracepţie şi prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, astfel încât primele relaţii sexuale pe care aceştia le vor avea să nu se transforme în evenimente cu consecinţe nedorite. Elevii au fost deosebit de interesaţi de subiectul propus, reuşind să îşi clarifice anumite nelămuriri legate de sexualitate şi să renunţe, ajutaţi de argumentele ştiinţifice prezentate de doamna doctor, la anumite mituri vehiculate în mediile din care aceştia se informează (grupul de prieteni, articole online, sfaturi de la nespecialişti).

Una dintre premisele campaniei, care a condus la ideea că este necesară şi o abordare vizând educaţia sexuală a tinerilor, a fost aceea că o parte din abuzurile şi violenţele sexuale ar putea fi evitate sau mai corect gestionate dacă tinerii ar fi mai bine informaţi despre ceea ce înseamnă ,,normalitate” în relaţiile sexuale.

În aceeaşi zi elevii au avut o a doua întâlnire cu reprezentanta Poliţiei, inspectorul principal Felicia Hrihorişan. În urma prezentării pe care le-a făcut-o elevilor, aceştia au învăţat într-un mod interesant şi interactiv ce este violenţa sexuală, care sunt formele acesteia, ce este consimţământul şi când este acesta valabil, ce semne ne indică că nu suntem în relaţia potrivită, unde pot apela dacă sunt victime ale violenţei sexuale sau cunosc persoane victimizate. Una dintre ideile argumentate în cadrul întâlnirii a fost aceea că: Ruşinea este a agresorului, nu a victimei! Majoritatea cazurilor rămân necunoscute autorităţilor datorită ruşinii pe care o resimte victima şi blamării de care are parte adeseori atunci când îndrăzneşte să vorbească despre o astfel de experienţă traumatizantă.

Fusta scurtă, ora târzie, consumul de alcool sau droguri sunt, într-adevăr, factori ce pot creşte riscul de agresiune sexuală, dar, în nici un caz, nu justifică fapta agresorului, cea mai mare problemă fiind, de fapt, lipsa de control a acestuia în gestionarea unor impulsuri.

Materialele video prezentate dar şi activităţile practice în care au fost implicaţi elevii, au condus la reuşita întâlnirii. Cei 39 de elevi din clasele a IX-a A şi a X-a A, coordonaţi de diriginții prof. Năstaca Pişcoran şi Violeta Bran, s-au declarat, la final, mulţumiţi de informaţia primită, dovedind că au reţinut aspectele importante prezentate.

Acţiunile în cadrul campaniei „Iubeşte inteligent!” vor continua în perioada următoare în alte licee din municipiul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.