Marcel Forțiu, noul șef al Direcției Silvice Satu Mare

marcel-fortiu3

Din 29 septembrie, Direcția Silvică Satu Mare are un nou director. Este vorba despre Marcel Forțiu, cel care a câștigat concursul organizat de Regia Națională a Pădurilor în data de 19 septembrie. Forțiu a avut doi contracandidați: Ioan Mihalca, responsabil cu regenerarea culturilor la Direcția Silvică Satu Mare și Adrian Trella, responsabil cu fondul forestier în cadrul aceleiași instituții.

„Felicit conducerea Regiei Naționale a Pădurilor pentru maniera corectă și ireproșabilă în care a organizat acest concurs. De asemenea, tot aici aș mai vrea să precizez faptul că am ajuns în această funcție în urma unui concurs corect și neinfluențat politic. Ca atare, mă angajez să nu implic unitatea în politică și singura politică care se va face va fi cea a silviculturii, conform legislației în vigoare”, ne-a declarat Marcel Forțiu.

„La nivelul Regiei Naționale a Pădurilor, Direcția Silvică Satu Mare este cotată ca o direcție serioasă și aș vrea să aduc mulțumiri fostei conduceri, în special domnului director Șter Sever și voi încerca, și voi reuși cu siguranță, să mențin unitatea la aceleași standarde sau chiar mai sus”, spune Forțiu.

În județul Satu Mare sunt cinci Ocoale Silvice. Este vorba despre Ocoalele: Satu Mare, Livada, Negrești-Oaș, Tășnad și Borlești. Suprafața de pădure în județul Satu Mare este de 28.351 de hectare, ce reprezintă fondul forestier proprietate publică a statului; 17.879,55 hectare, fond forestier proprietate privată; în baza contractelor de administrare sunt 11.585,14 ha și prestări servicii 6.294,41 hectare.

„Suprafața acoperită cu fond forestier la nivelul județului este de 14,5%, iar la nivel de țară este pe undeva de 27%. Deci se impune o majorare a suprafeței fondului forestier”, spune șeful Direcției Silvice Satu Mare.

Referitor la obiectivele pe care le are în noua sa funcție, Marcel Forțiu spune că vor constitui o prioritate: conservarea, gestionarea, dezvoltarea fondului forestier, gospodărirea durabilă, valorificarea superioară a resurselor acesteia în condițiile unei eficiențe economice mereu sporite și în contextul riguros al respectării amenajamentului silvic.

„Voi lua o serie de acțiuni și măsuri specifice Direcției Silvice Satu Mare pentru implementarea indicatorilor de performanță cuprinși în mandatul conducerii executive a Regiei Naționale a Pădurilor”, spune șeful Direcției Silvice Satu Mare.

Forțiu a subliniat faptul că nu sunt probleme deosebite la nivelul județului Satu Mare, în ceea ce privește fondul forestier.

Marcel Forțiu are dublă specializare, având în vedere că este inginer silvic și jurist. Acesta a absolvit Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov în 1993, iar în 2008 un master în „Managementul Administrării Afacerilor”. De asemenea, în 2010, Marcel Forțiu a absolvit și Facultatea de Științe Juridice.

Lucrează în cadrul Direcției Silvice Satu Mare din 1994. Timp de 8 ani și jumătate acesta a îndeplinit funcția de șef al Ocolului Silvic Satu Mare, apoi, un an și jumătate a fost director tehnic al Direcției Silvice și patru ani și jumătate, șeful Ocolului Silvic Borlești.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.