Ioan Groșan: „O sută de ani de zile la Porţile Orientului”

ioan-grosan

Considerat ca fiind unul dintre cei mai de seamă prozatori ai literaturii române contemporane, Ioan Groșan, și-a prezentat azi, 7 octombrie romanul „O sută de ani de zile la Porțile Orientului”, la Muzeul de Artă din Satu Mare.

„O sută de ani de zile la Porţile Orientului” este un roman umoristic, ce înfăţişează peripeţiile a doi călugări trimişi în solie la Vatican şi pe cele ale lui Barzovie Vodă, domn al Moldovei mazilit care se duce la Stambul să îşi recupereze tronul.

Romanul a fost publicat mai întâi sub formă de foileton, înainte de 1989, în „Viaţa Studenţească”, iar după Revoluţia din 1989 şi sub formă de carte şi a primit premiul Uniunii Scriitorilor Români (USR) în 1992.

Ioan Groșan s-a născut la data de 3 octombrie 1954, în Satulung. A absolvit în 1978 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A debutat editorial în 1985 cu volumul de povestiri „Caravana cinematografică”. A fost membru al Cenaclului de proză „Junimea”, de asemenea, membru fondator al grupării „Ars Amatoria”.

Totodată, de-a lungul timpului a fost profesor, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii și redactor la „Contrapunct” și „Academia Cațavencu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.