Încep „Zilele Filmului Maghiar”. Satu Mare pe lista festivalului

mama-si-toti-tacanitii-din-familie

nascuta-miercuri

Cinefilii vor putea viziona zeci de filme între 5 și 9 octombrie, în 12 orașe din Transilvania, printre care și Satu Mare, în cadrul celei de-a 16-a ediții a „Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt”. Pentru prima dată în acest an, în cadrul evenimentului organizat de asociația clujeană „Filmtett”, vor avea loc și proiecții speciale în aer liber în două localități din apropierea Clujului, la Săvădisla și la Sâncraiu. Informații detaliate despre programul „Zilelor Filmului Maghiar”, despre filmele din cadrul acestuia, despre competiție și despre evenimentele speciale găsiți la adresa www.zilelefilmuluimaghiar.ro

Filmele vor putea fi văzute în Cluj-Napoca, la cinema Victoria și la cafeneaua Insomnia, precum și în Satu Mare (pentru prima dată în acest an), Oradea, Sibiu, Zalău, Bistrița, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, iar în 13- 14 octombrie „Zilele Filmului Maghiar” vor avea loc la Arad.

În cadrul festivalului vor rula 12 lungmetraje, șase documentare, 50 de scurtmetraje inclusiv filme de animație pentru adulți, precum și două filme adresate copiilor. Vor fi proiectate filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil, filme a căror majoritate nu intră în distribuţia cinematografică din România. Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Cu foarte puține excepții, filmele sunt subtitratre în limba română sau în limba engleză.

„O noutate importantă în acest an este constituită de proiecțiile care vor avea loc în aer liber în localități de lângă Cluj, la Săvădisla și la Sâncraiu. Dacă va fi foarte frig sau va ploua, proiecțiile se vor muta în săli. Evenimentele vor avea loc în parteneriat cu proiectul Cinemobilul. Tudor Baciu, inițiatorul acestui cinema mobil, călătorește prin țară cu o tehnică minimă necesară și cu filme bune, pentru a le oferi bucuria de a vedea un film împreună celor care trăiesc în localități unde nu a existat niciodată un cinematograf”, detaliază Buzogány Klára, organizator principal al „Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt”.

În deschiderea „Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt”, care va avea loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Victoria, va rula filmul „Szerelem”, de Makk Károly, iar duminică, 9 octombrie, după Gala de închidere, de la ora 20.00 va putea fi vizionat filmul „Nu vă dați jos pantofii”, regizat de Hajdu Szabolcs.

De asemenea, în cadrul festivalului clujenii vor putea revedea deja cunoscutele filme „Fiul lui Saul” (regia: Nemes László) și „Mama și toți țăcăniții din familie” (regia: Fekete Ibolya).

Un alt punct important din programul festivalului este „Filmgalop”, competiția scurtmetrajelor maghiare din Transilvania, care se desfășoară pentru al doilea an consecutiv.
Informații detaliate despre programul „Zilelor Filmului Maghiar”, despre filmele din cadrul acestuia, despre competiție și despre evenimentele speciale găsiți la adresa www.zilelefilmuluimaghiar.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.