Orașul Negrești-Oaș se înfrățește cu localitatea Alter do Chão din Portugalia

Orașul Negrești-Oaș va perfecta marți, 27 septembrie, parteneriatul de înfrățire cu localitatea portugheză Alter do Chão, o localitate în care trăiește o comunitate importantă de români, inclusiv cetățeni din zona Oașului și a Sătmarului. Protocolul de înfrățire va fi semnat marți, de la ora 10.00, în sala mare de ședințe a Primăriei Negrești-Oaș.

O delegație condusă de primarul localității Alter do Chão, Joviano Martins Vitorino, a sosit azi, 26 septembrie, la Negrești-Oaș. Delegația portugheză va vizita în cursul acestei zile mai multe obiective turistice din Țara Oașului, iar marți, după semnarea parteneriatului, va vizita Catedrala Ortodoxă și Galeriile de artă „Dr. Mihai Pop” de la Muzeul Țării Oașului. De la ora 13.00, delegația portugheză va vizita Muzeul în Aer Liber, acolo unde vor avea loc demonstrații de olărit, vultoare și moară, expoziție meșteșugărească Țara Oașului oferită de Floare Finta – Tezaur Uman Viu și de luminătorii satului Floare Hotca, Ana Mare, Maria Finta, dar și un moment oșenesc cu Maria Tripon, ceterașii și ansamblurile folclorice „Oașul” și „Sânzienele”. Vizita în muzeu se va încheia cu o masă tradițională, după care delegația portugheză se va deplasa la Luna Șes.

Primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, a avut o primă întâlnire cu edilul din Alter do Chão, Joviano Martins Vitorino, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Portugalia în data de 11 februarie 2016.

Aurelia Fedorca a declarat că parteneriatul de înfrățire dintre cele două localități reprezintă o punte de legătură pentru românii stabiliți în regiunea portugheză și cei de acasă.

Legătura dintre cele două localități a fost facilitată de o sătmăreancă stabilită în Portugalia, profesoara de istorie Angelica Supler, cea care le predă portughezilor un curs de limbă, cultură și civilizație românească.

Autoritățile din Alter do Chão sunt cunoscute pentru interesul manifestat în problematica integrării românilor, fiind participanți activi la toate evenimentele importante organizate de Ambasada României din Portugalia.

De asemenea, localitatea portugheză a găzduit de mai multe ori evenimente care au avut în centrul atenției comunitatea de români din regiune, inclusiv un Festival al românilor, și a susținut proiectele de promovare a imaginii României derulate de Ambasada României la Lisabona.

Alter do Chão, o municipalitate de aproximativ 3000 de locuitori, dintre care 100 de români, este situată în estul regiunii Alentejo, la frontiera cu Spania, celebră pentru crescătoriile de bovine, pentru producția de măsline și de vin precum și pentru stațiunea arheologică din perioada romană.

infratire-no-alter-do-chao

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.