Acţiuni ecologice, în week-end, la Satu Mare (Galerie foto)

Peste 200 de sătmăreni de toate vârstele au participat sâmbătă, 24 septembrie, la acţiunile desfăşurate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), organizate în parteneriat cu mai multe instituţii din judeţ. Startul acţiunilor s-a dat la ora 10.00 la Mărtineşti pe amplasamentul viitoarei zone de picnic a comunei Odoreu.

Primul moment al festivităţilor l-a reprezentat un program artistic susţinut de Liceul de Artă “Aurel Popp” după care, pe malul Someşului s-a dat startul concursului de pictură cu participarea a 12 tineri de la acelaşi liceu. Directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a prezenat succint modul în care s-a desfăşurat în anul şcolar 2015-2016 competiţia “Cel mai tare la reciclare” după care a urmat prezentarea mijloacelor de transport pe apă realizate din flacoane de plastic de către şcolile câştigătoare ale competiţiei şi anume: Şcoala Gimnazială Valea Vinului, Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, Şcoala Gimnazială “Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială nr.3 Carei şi Liceul de Artă “Aurel Popp”. Lucrările echipajelor au fost recompensate cu diplome şi tichete valorice oferite de Centrul de recreere “Kentaur” din Atea.

În urma evaluării cantităţilor de deşeuri reciclabile colectate în anul şcolar 2015-2016 şi predate la reciclare, în cantitate de 72,5 tone, Instituţia Prefectului ca apreciere a muncii susţinute şi a efortului depus de comunitatea sătmăreană în domeniul gestiunii deşeurilor, a oferit distincţii pentru “Şcoala anului”, “Localitatea anului” şi “Colectorul anului”, distincţii materializate prin câte o plachetă din ceramică şi diplome de onoare.

Astfel, Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din Satu Mare, a fost desemnată “Şcoala anului”, primarul Kiss Zoltan a preluat distinţia “Localitatea anului” acordată comunei Berveni şi nu în ultimul rând firma ALPIN SRL Satu Mare a fost desemnată “Colectorul anului”, distincţie preluată de Marcel Mărculescu. În semn de apreciere la adresa colectivului APM, Instituţia Prefectului a oferit insituţiei placheta APM preluată de conducătorul instituţiei de Elisabeta Bekessy.

Şcolile câştigătoare şi şcoala anului vor beneficia de o excursie la Vasarosnameny (Ungaria) între 30 septembrie şi 2 octombrie.

A urmat lansarea pe Someş a mijloacelor de transport realizate de tineri din materiale reciclabile alături de caiacele Asociaţiei “Nomad Kajak” care au dus pe Someş mesajele evenimentelor.

Strădania viitorilor oameni de artă a fost motivată cu diplome şi o excursie gratuită la Tabăra Ecologică de la Tarna Mare, urmând ca cele 12 picturi să fie expuse la Complexul de educaţie ecologică “Casa verde” din Grădina Romei.

Momentul final al acţiunilor de la Mărtineşti a fost masa câmpenească oferită de Primăria Odoreu.

În contextul programului “Let’s do it România”, în perioada premergătoare evenimentelor, reprezentanţii primăriei Odoreu împreună cu cetăţenii care beneficiază de ajutor social au ecologizat zona, acţiune care a fost continuată de colectivul APM prin colectarea deşeurilor reciclabile rezultate în urma manifestaţiilor, pentru care au fost amenajate două puncte de colectare dotate cu containere speciale pentru hârtie plastic şi sticlă.

Suita acţiunilor au continuat la ora 14.00 când Elisabeta Bekessy a dat startul mersului cu bicicletele de la cap Pod Golescu, mal stâng Someş, de unde un număr de circa 50 de bicicilişti s-au deplasat la Oar, unde, la trecerea de fronfieră au întâmpinat un număr de 80 de biciclişti din Ungaria însoţiţi de Meszaros Imre, reprezentantul Ministerului Dezvoltării din Ungaria şi de Dienes Csilla primarul comunei Szamossalyi din ţara vecină. Delegaţia a fost întâmpinată şi de Iuliu Ilyes, primarul comunei Vetiş precum şi de consilieri locali şi judeţeni.

După servirea gogoşilor tradiţionali oferiţi de primăria Vetiş, alaiul şi-a continuat drumul spre Satu Mare, unde la intrarea în Palatul Administrativ au fost primiţi de Tamas Altfater – subprefectul judeţului Satu Mare, Csaba Pataki–preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ioan Rus – vicepreşedintele CJ şi Adrian Albu, viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ.

A urmat apoi în sala mică al CJ un dialog între oficialităţi, ocazie cu care Csaba Pataki a subliniat importanţa realizării de pontoane şi zone de agrement de-a lungul râului Someş pentru care APM a şi făcut studiile necesare şi, totodată, importanţa legării celor două cursuri de apă Someş şi Tur prin piste pentru biciclişti prin proiecte cu finanţare europeană, pentru care a purtat deja discuţii cu câţiva primari.

După dialogul constructiv, a urmat vizitarea Catedralei Romano Catolice unde delegaţia a fost primită de Harsvalvi Otto, a urmat apoi vizitarea Bisericii cu lanţuri unde preotul Kaszanicki Csongor a prezentat istoricul bisericii, apoi a urmat Turnul Pompierilor şi nu în ultimul rând delegaţia a vizitat şi Teatrul de Nord unde directorul administrativ Stier Peter le-a prezentat vizitatorilor clădirea reabilitată a instituţiei.

apm1-1

apm2

apm3

apm4

apm5

apm6

apm7

apm8

apm9

apm10

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.