Cinci sătmăreni, pregătiți să cucerească lumea artistică pariziană

darida

Cu ocazia Portes Ouvertes (Porți Deschise), din data de 24 septembrie, la Paris, are loc inaugurarea colecției de artă „Opera Society One”, pusă în scenă de artiltii Darida Gabrieli și Cristian Oșan, alături de care vor expune Norma Trif, Paul Oșan și invitatul special al acestui eveniment: Smaranda Milu Nemethi.

Cei cinci artiști români, deși din generații diferite, absolvenți ai Liceului de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare, uniți sub umbrela conceptului „Opera Society One”, își vor expune creațiile într-un spațiu expozițional pus la dispoziția lor de către artista pariziană, Ghislaine Escande.

În anul 1999, în incinta Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, a avut loc prima expoziție din seria „Opera Society One”, intitulată „Preludiu”, unde Darida Gabrieli și Smaranda Milu Nemethi și-au prezentat primele viziuni artistice. Expoziția „Preludiu” a fost prima din seria de expoziții care au urmat.

O nouă expoziție, intitulată „Reception”, în 2013, cu participarea artiștilor Darida Gabrieli și Cristian Oșan, la Paris, reprezintă al doilea moment important de structură pentru „Opera Society One”.

În 2016, în mod firesc, urmează expoziția „Uvertura”, marcată prin participarea a cinci artiști sătmăreni la Paris, în cadrul evenimentului Portes Ouvertes: Darida Gabrieli, Cristian Oșan, Paul Oșan, Norma Trif și Smaranda Milu Nemethi.

În cadrul scenei „Opera Society One”, invitata specială este Smaranda Milu Nemethi. Ea participă cu colecția de picturi „Lucruri Mărunte”, la care a lucrat timp de doi ani, după ce a fost diagnosticatp de cancer pulmonar. Diagnosticul a ajutat-o să înțeleagă că lucrurile invizibile de fiecare zi, acele lucruri mărunte cotidiene sunt cele care au puterea să înfrumusețeze viața oricui.

„Preludiu”, „Reception” și „Uvertura” constituie fundația unei structuri artistice în perpetuă evoluție, care se dezvoltă urmând modelul unei opere muzicale și este pusă în scenă de fiecare dată cu prețiozitatea, fastul și precizia impusă de ocazie.

Expoziția este integrată într-o acțiune „Portes Ouvertes” a artiștilor parizieni, în cadrul căreia publicul este invitat să viziteze nu numai expozițiile de artă propuse de artiști dar și însuși spațiul în care acestea au fost create.

Evenimentul a cărei deschidere oficială a avut loc azi, se va încheia duminica 25 septembrie la ora 20.00. Expoziția este cu vânzare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.