Elevii de Slavici au plantat „Arborele Păcii” în curtea școlii

elevi

Ziua Internaţională a Păcii, sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie, a fost marcată la Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare printr-o acţiune de plantare de copaci, devenită deja o tradiție.

58 de elevi din clasele a IX-a A şi a X-a A au răspuns „prezent” la activitatea de plantare, care a avut loc în curtea școlii. Ei au plantat zece puieți de brad argintiu, un stejar pe care l-au denumit „Arborele Păcii” și doi puieți de tei, botezați „Arborele Sănătății” și „Arborele Armoniei”.

Activitatea desfăşurată face parte din proiectul ENO Tree Planting Day, lansat de reţeaua şcolilor ENO. Environment Online (ENO) este o „şcoală virtuală globală” şi o reţea de dezvoltare durabilă, care propune anual teme de studiu legate de mediu şi campanii pentru protecţia mediului şi pentru pace. Înfiinţată în anul 2.000 şi coordonată de ENO Programme Association din oraşul Ioensuu, Finlanda, reţeaua cuprinde la ora actuală o sută de mii de şcoli din 157 de ţări, implicate în proiecte comune, dintre care „Tree Planting Day” (Ziua plantării copacului) este cea mai cunoscută.

De asemenea, cea mai de succes, dacă avem în vedere că şcolile participante la acest proiect au plantat pînă în prezent 18 milioane de copaci, iar targetul prevăzut pînă în 2017 este de 100 de milioane. În 21 septembrie 2015 au participat la această activitate 412 școli din România, cel mai mare număr de școli participante dintr-o țară.

„Este deja o tradiţie a Colegiului Național „Ioan Slavici” de a participa în proiectul ENO Tree Planting Day, în 21 septembrie, de Ziua Internaţională a Păcii, care are în anul acesta ca temă: Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, ca părți de construcție în arhitectura globală a păcii („The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace”), care au fost adoptate în unanimitate de cele 193 de state membre ale ONU în cadrul unui summit istoric al liderilor lumii, care a avut loc la New York în septembrie 2015. Noua Agendă 2030 invită țările să înceapă eforturile pentru atingerea acestor obiective în următorii 15 ani”, a precizat, cu acest prilej, prof. Monica Pădureanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.