Șefii județului, în vizită în Germania

foto-1-vizita-germania

foto-2-vizita-germania

foto-3-vizita-germania

În perioada 14-18 septembrie, la invitaţia prefectului districtului Ostalb, o delegație condusă de prefectul Radu Bud și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, s-a aflat în Germania, landul Baden- Württemberg.

Din echipa care a reprezentat județul nostru au făcut parte și Carmen Dobra – consilier județean, președintele Comisiei pentru administrarea domeniului public și privat al județului, urbanism și amenajarea teritoriului, Kinal Marta – manager proiect în cadrul Consiliului Județean Satu Mare, Dan Zeicu – directorul de cabinet al prefectului, Ștefan Ressler – consilier local, președintele Comisiei juridice și de integrare europeană din cadrul Consiliului Municipal Satu Mare, la care s-a alăturat și președintele Asociației Economice Germano-Române pentru Regiunea de Nord-Vest, Iuliu Cadar.

Scopul declarat al deplasării a fost acela de a crea noi punți de comunicare cu șvabii sătmăreni, de a prezenta oportunitățile economice și a atractivității turistice a județului Satu Mare precum și de a semna un protocol de cooperare între județul nostru și districtul Ostalb din Germania, regiune cu o populație apropiată de a județului Satu Mare.

Delegația sătmăreană a vizitat compania MAPAL Präzisionswerkzeuge Dr. Kress KG din Aalen, producător de utilaje și mecanisme de mare precizie care este furnizor inclusiv pentru companii din România (Dacia, Ford, Star Transmision Sebeș – filiala a Daimler). Această companie, pentru a-și asigura necesarul de forță de muncă înalt calificată școlarizează anual peste 150 elevi în sistem profesional dual.

Delegația sătmăreană a fost primită și la sediul Primăriei Schwäbisch Gmünd, urmată de o întâlnire cu comunitatea românilor șvabi sătmăreni și de un tur de vizitare a orașului. Peste 400 de șvabi sătmăreni s-au stabilit în acest oraș începând cu anii ’80.

Semnarea înțelegerii de cooperare între județul Satu Mare din România și districtul Ostalb, landul Baden-Württemberg din Republica Federală Germania s-a făcut în cadrul sitului antic Limestor Dalkingen – sit sub protecția UNESCO, așezat pe linia de demarcație nordică a fostului Imperiu Roman, ca un simbol al cooperării româno-germane.

Ultima seară în Germania s-a încheiat cu un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii de Tineret a districtului Ostalb, patronată de către Klaus Pavel.

Înțelegerea de cooperare prevede intensificarea relațiilor bilaterale în domeniile de interes comun prin schimb de experiență și opinii, pentru cooperare pe teme specifice stadiului actual de dezvoltare, în special în domeniile dezvoltare economică, educație, turism, sănătate, administrație publică, protecția mediului, arhitectură și planificare urbană, inclusiv conservarea monumentelor istorice.

După evaluarea și bilanțul cooperării asumate de cele două regiuni, în anul 2017 se va semna un Protocol de Înfrățire între județul Satu Mare și districtul Ostalb, nu înainte de a transpune în realitate câteva angajamentele comune cum ar fi telemedicina, formarea profesională a tinerilor şi dezvoltarea mediului economic.

Înfrăţirea celor două judeţe va permite o colaborare mai strânsă între localități și acțiuni și activități cu impact, atât pentru administrații cât și pentru cetățeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.