Piesa lui Visky, pe scena Teatrului din Piața Bethlen

visky

Cu ocazia „Zilei Dramei Maghiare”, pe data de 21 septembrie, va avea loc în cadrul Festivalului „Ars Sacra”, premiera spectacolului „Porno-povestea soției mele” scris și regizat de Visky András. Spectacolul Trupei „Harag György” a Teatrului de Nord Satu Mare va avea loc la Teatrul din Piața Bethlen, Budapesta. Intrarea la spectacol este liberă.

Spectacolul – cu premieră absolută în România – urmează să aibă prima reprezentație la Satu Mare pe data de 18 octombrie în cadrul festivalului „SzatmART – Artă în Satu Mare, Satu Mare în artă”, eveniment ce va avea loc în clădirea renovată a teatrului.

Eroina piesei este o actriță extravagantă care, în anii dictaturii comuniste, se hotărăște să susțină spectacole copiilor străzii, le adună haine și mâncare, implicând din ce în ce mai mulți oameni. Serviciul secret îi urmărește fiecare pas căci spectacolele sunt vizionate de un public tot mai mare. Evenimentul este popularizat și de posturile radio din străinătate, considerate inamice. Fiul unui milițian se îndrăgostește de actriță. Serviciul secret pierde controlul situației, acționează fără raționament, momente care creează situații pe cât de tragice, pe atât de comice. Piesa, scrisă în Anul Bibliei la solicitarea Teatrului Național din Budapesta, poate fi interpretată ca o alegorie a piesei Romeo și Julieta dacă luăm în considerare faptul că dragostea celor doi tineri sparge bezna dictaturii și aduce lumină, mai mult, bucurie celor care, în loc de frică, aleg solidaritatea și opunerea. Spectacolul, care pendulează la granița dintre ficțiune și dramă documentară, conține și prelucrează numeroase elemente autobiografice.

Piesele lui Visky András, poet, dramaturg, profesor universitar, sunt jucate în toate colțurile lumii. Pe lângă activitatea artistică, acordă mare importanță profesiei de dascăl fiind profesor invitat la facultăți celebre din California, Chicago, New York, Budapesta și Seul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.