Judecătorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, pregătiți de proteste

parchet

Potrivit Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), până azi, 14 septembrie, cinci curți de apel, 17 tribunale și 44 de judecătorii au adoptat „Memorandumul privind justiția”, în care se expun problemele din sistemul judiciar și se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o „justiție eficientă, modernă și de calitate”. Printre instanțele care au adoptat memorandumul se află și Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

„Adoptarea Memorandumului în adunări generale este o primă măsură de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu soluții pentru problemele cu care se confrunta sistemul judiciar și afectează direct cetățeanul ce se adresează instanțelor”, a declarat judecătorul Dana Girbovan, președinte UNJR, co-inițiator al Memorandumului.

Memorandumul a scos în evidență necesitatea respectării independenței justiție și a principiului separației puterilor în stat, problemele generate de ‘telejustiție’, respectarea statutului magistraților, subfinanțarea justiției, modul de evaluare al MCV și de acțiune al CSM și al Inspecției Judiciare, precum și necesitatea respectării drepturilor și libertăților.

Premiza memorandumului este că „justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul.’

Pe lângă adoptarea Memorandumului, în cadrul acelorași adunări generale unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgențe sau protest cu banderole.

Alte instanțe au cerut și solicitarea Avocatului Poporului, a Președinției și CSM-ului pentru a sesiza Curtea Constituțională în legătură cu un eventual conflict între puterile statului, ca urmare a ordonanței de urgență a Guvernului Ciolos care menține discriminarea și inechitatea salarială.

De asemenea, o parte din instanțe au votat în mod expres pentru demisia Ministrului Justiției Raluca Prună.

Prezența este cea mai amplă mișcare din justiție de după 2009, când magistrații — judecători și procurori — evidențiează prin adunări generale problemele din sistemul judiciar și oferă soluții pentru a avea o justiție eficienta, modernă și de calitate.

Memorandumul integral poate fi citit la adresa:

http://www.unjr.ro/2016/09/08/memoriu-privind-situatia-justitiei-din-2016-votat-in-adunarile-generale/

Postam în continuare lista instanțelor și parchetelor de la care am primit până în acest momente procesele verbale de adoptare a Memorandumului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.