Picturile unui artist din Satu Mare, pe simezele din San Francisco

alexandru-darida

picturi1

Unul dintre cei mai de seamă pictori de pe continentul american (și nu numai), artistul cu origini sătmărene Alexandru Darida, își va expune lucrările pe simezele Sălii Casei Române din San Francisco. Vernisajul expoziției intitulată „Extraordinary People, Extraordinary Portraits” va avea loc pe data de 18 septembrie.

Evenimentul organizat de Parohia „Învierea Domnului” din San Francisco se dorește a fi un moment artistic la confluența artelor vizuale cu muzica de operă. Tot în cadrul vernisajului, soția artistului, soprana Mariana Darida, va susține un recital de operă.

Expoziția pregătită în toate detaliile sale de către artistul sătmărean, cuprinde portrete ale unor personalități marcante ale culturii și științei românești executate într-o manieră unică în ulei pe pânză. Astfel, cei care vor trece pragul expoziției de la San Francisco vor putea vedea portretele lui: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, George Enescu, Eugen Ionescu, Henry Coandă și alte lucrări, realizate de penelul mânuit de Alexandru Darida.

Născut la Satu Mare, Alexandru Darida a absolvit Institutul de Arte Frumoase din Bucureşti în 1978. În 1985 artistul a plecat în Italia, unde a urmat cursurile Academiei „Benedetti” din Roma, iar doi ani mai târziu (1987) Darida a emigrat în SUA, stabilindu-se la Chicago, unde şi-a continuat studiile la „American Academy of Art”, fiind marcat de arta profesorului Irving Shapiro.

Alexandru Darida a primit numeroase premii printre care: Premiul Internaţional pentru Pictură „Formello” – Roma; Premiul de Excelenţă la expoziţia de miniaturi multimedia din România; Premiul de Excelenţă al oraşului Chicago, etc.

Lucrările artistului se află în colecţiile unor prestigioase instituţii, precum: Powerhouse Museum şi Sydney Opera House (Sydney, Australai), Smithsonian Museum (Washington DC), Illinois State Museum şi la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.

În prezent, artistul este stabilit la Chicago, unde are atât propriul atelier cât şi o galerie de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.