Proiecte culturale derulate de Penitenciarul Satu Mare

penitenciar

Penitenciarul Satu Mare în colaborare cu Fundația „Svasta” din București derulează proiectele „Singur spre școală” și „Pictură după gratii”. Grupul țintă al proiectului „Singur spre școală” îl constituie elevii sau studenții cu vârsta cuprinsă între 15 și 23 de ani care își doresc să continue studiile, dar se confruntă cu probleme financiare și au cel puțin unul dintre părinți încarcerați.

Proiectul are ca obiectiv sprijinirea copiilor și tinerilor doritori să învețe, care întâmpină greutăți materiale datorate absenței unuia dintre părinții aflați în spatele gratiilor.

La nivelul Penitenciarului Satu Mare s-a întocmit o situație cu posibilii beneficiari ai proiectului, iar în urma muncii de teren desfășurate de către voluntarii fundației, au fost identificate cazurile care se încadrează în grupul țintă. De asemenea, copiilor le este analizată situația școlară, iar pentru a beneficia de bursă trebuie să li se îmbunătățească media generală și să nu aibă absențe nemotivate de la școală.

În anul școlar 2015 – 2016 la nivel național au beneficiat de bursă 118 copii, zece dintre aceștia fiind sătmăreni.

Cel de-al doilea proiect derulat cu sprijinul Fundației „Svasta” este „Pictură după gratii – Destine și creații în spatele gratiilor”. În cadrul proiectului s-a editat un album de artă inedit ce conține o colecție de lucrări realizate în sistemul penitenciar românesc. Fie că sunt lucrări de pictură în ulei, pictură pe lemn sau sticlă, grafică sau acuarele, albumul prezintă 32 de artiști amatori care și-au descoperit sau continuat vocația în spatele gratiilor a 18 penitenciare din România.

Cu sprijinul fundației mai sus amintite, de mai bine de doi ani funcționează și atelierul de pictură din cadrul Penitenciarului Satu Mare, în care deținuții cu înclinații artistice au posibilitatea să își petreacă timpul liber pictând și desenând.

În urma selecției la nivel național, din cadrul unității de la Satu Mare au fost selecționate trei persoane private de libertate ale căror lucrări au fost cuprinse în album.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.