Academicianul Gabriel Ștrempel, un sătmărean în slujba istoriei culturii

gabriel-strempel1

Gabriel Ștrempel, unul dintre membrii de onoare ai Academiei Române, s-a născut la 8 septembrie 1926, în localitatea Pomi din județul Satu Mare. Istoricul, filologul, editorul și bibliograful originar din Satu Mare împlinește astăzi (8 septembrie), vârsta de 90 de ani.

Ștrempel și-a făcut studiile liceale la Satu Mare și la Pitești, după care a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității din București (1947-1951), fiind licențiat al acesteia. Ulterior, și-a susținut doctoratul în istorie medievală și paleografie românească în la Universitatea din Cluj, cu lucrarea „Copiști de manuscrise românești până la 1800”.

De-a lungul carierei sale a semnat articole și studii în: „Viața Capitalei”, „Studii și cercetări de bibliologie”, „Revista bibliotecilor”, „Buletinul monumentelor istorice”, „Revue roumaine”, „Studii și cercetări de documentare și bibliologie”, „Magazin istoric”, „Revista de istorie și teorie literară”, „Manuscriptum”, „România literară”, „Tribuna României”, „Schema et schematisation” (publicația Societății de Bibliologie din Paris), etc.

Începând din 1950 a devenit pe rând bibliotecar adjunct la Biblioteca Academiei Române, apoi bibliotecar principal, delegat cu coordonarea serviciilor unite de documente și manuscrise, cercetător principal și șef al Secției de Manuscrise, șef al Secției de Colecții Speciale, director adjunct și director general.

De-a lungul anilor a publicat o serie de lucrări, studii și articole, precum și ediții critice, dintre care amintim: Antim Ivireanul, „Predici” (1962); Antim Ivireanul, „Opere” (1972 și 1997); Nicolae Costin, „Ceasornicul domnilor” (1976); Ioan Neculce, „Opere” (1982); Ioan Neculce, „Letopisețul Țării Moldovei” și „O samă de cuvinte” (1986); Axinte Uricariul, „Cronica paralelă a Țării Românești și a Moldovei” (2 volume, 1993-1994); „Cronograful tradus din grecește de Pătrașco Danovici” (2 volume, 1998-1999); Ianache Văcărescu, „Istoria othomanicească” (2001).

A fost profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și președinte executiv al Fundației „N. Iorga” de pe lângă Academia Română. În prezent este director onorific al Bibliotecii Academiei Române.

Este membru de onoare al Academiei Române (din 12 noiembrie 1993).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.