Tragedia unui sătmărean mort în Arizona

????????????????????????????????????
Silaghi2

Silaghi3

Silaghi4

Un sătmărean de 34 de ani, Cristian Silaghi, stabilit cu familia în Phoenix (Arizona, SUA), și-a pierdut viața în data de 10 august 2016. Acesta deținea o firmă de transporturi. Cristian Silaghi avea două fete Christine Briana şi Natalie Anemarie. Bărbatul va fi înmormântat sâmbătă, 27 august, la ora 10.00 la Arrowhead Memorial Gardens 21000 N 75th Ave, Glendale, AZ 85308.

Potrivit soției, Alina Silaghi, în data de 9 august, după ce a ajuns acasă dintr-o cursă de la New York, Cristian s-a dus să-și viziteze vecinul, un medic veterinar. Dr. William Tryon (Bill) avea în curte o magazine subterană (un fel de siloz) adânc de 8,5 metri, unde se pare că ţinea grâne.
Potrivit soției acestuia medicul a coborât în siloz și deși a fost sunat neîncetat acesta nu răspundea la telefon. Ca urmare, femeia a sunat la numărul de urgență „911”, pentru a cere ajutorul echipajelor de intervenție.

Pentru a-și ajuta vecinul, tânărul din Satu Mare a coborât şi el pe scară în siloz. La aproximativ patru minute după aceea a sosit echipa de pompieri. Victimele au fost duse la spital cu elicopterul. Dr. William Tryon deja decedase. Cristian suferise, se pare, un atac cerebral (sau de cord), dar din păcate nu a mai putut fi reabilitat şi puţin după miezul nopţii, miercuri, 10 august, a decedat.

Potrivit agenţiei federale OHSA (Occupational Safety & Health Administration) atmosfera normală conţine între 20.8 şi 21% oxigen. Tot ce este sub 19,5 % este considerat „deficienţă de oxigen”. În cazul de faţă, nivelul de oxigen era doar de 4 % la punctul cel mai jos al gropii (silozului). Pompierii din Phoenix au declarat că, atunci când grânele intră în contact cu apa, reacţia cauzează emiterea unor gaze care dispersează oxigenul.

Incidentul din Nordul oraşului Phoenix este încă sub investigaţie. Una dintre posibilităţi este că, datorită lipsei de oxigen, victimele ar fi leşinat sau chiar căzut de pe scara în timpul coborârii în subteran.

Televiziunile de ştiri din Arizona îl prezintă pe Cristian Silaghi ca pe un erou, care şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să-i salveze pe alţii, familia acestuia se află în stare de şoc. În urma lui a rămas soţia Alina (30 de ani) şi cele două fetiţe: Christine Briana şi Natalie Anemarie (4 ani).

„Luni, când a venit din ultima cursă, s-a dat jos din maşină şi i-am văzut faţa cum radia de bucurie … Avea faţa luminată parcă de o lumină cerească. Ne-am îmbrăţişat şi s-a uitat mai lung la mine şi mi-a zis: „Eşti aşa de frumoasă iubire!”. Am zis „Mulţumesc!” dar el a mai repetat o dată „Iubire eşti foarte, foarte frumoasă”. Ne este foarte greu să acceptăm situaţia aceasta dar suntem încredinţaţi că într-o zi vom fi toţi împreună. Lui Cristi îi plăcea să le alinte pe fete spunându-le „prinţesele lui tati”. Erau dimineţi în care el era plecat în cursă la New York şi Natalie şi Christine luau telefonul meu ca să îl sune pe tata. Ori de câte ori îl sună fetele avea o dragoste şi duioşie în vocea lui şi avea foarte mare răbdare să le asculte pe fiecare dintre ele, tot ceea ce ele doreau să îi povestească. Când le răspundea la telefon le spunea „iubitele lui tati”, spune Alina, soția lui Cristian Silaghi.

Cristian Silaghi s-a născut la 22 noiembrie, 1982 la Satu Mare. Părinţii săi, Gheorghe şi Maria Silaghi, au avut şapte copii, patru băieţi şi trei fete: Maria, Beniamin, Samuel, Ligia, Dorin, Cristian şi Tabita. Cristi a fost cel de-al şaselea copil al familiei.

Gheorghe Silaghi (tatăl lui Cristi) născut în Homorodul de Sus, Satu Mare (în 1950), a lucrat ca brutar şi maistru brutar timp de 32 ani la fabrica de pâine din municipiul reședință de județ. În anul 1998 emigrează în SUA şi se stabileşte cu toată familia în Phoenix, Arizona. Cristian avea pe atunci 15 ani. S-a integrat uşor la şcoală, a învăţat limba engleză iar apoi a avut diverse locuri de muncă. A fost pasionat de fotografie, desen şi muzică.

Pe 22 mai 2005 Cristian se căsătoreşte cu Alina Ana-Maria Perţe din Oradea, (absolventă a liceului „Mihai Eminescu”), o tânără pasionată de muzică. După căsătorie, Cristian şi Alina au fost foarte activi în grupul de worship al bisericii „Happy Valley” din Phoenix, Arizona. Cristi cânta la chitară şi mai ales la chitară bas. De asemenea, era captivat de tehnologie: ştia să repare aproape orice. Nu de puţine ori oferea celor apropiaţi „asistenţă tehnică” prin telefon, explicând cu răbdare cum să programeze un model nou de telefon sau să instaleze o nouă aplicaţie.

„Am avut aşa de puţin timp alături de el aici pe pământ. Aceşti 11 ani împreună mi se par acum secunde”, a declarat Alina cu lacrimi în ochi la una din televiziunile americane.
Priveghiul va avea loc vineri, 26 august, orele 19.00 la biserică „Happy Valley” Christian Church, la adresa 25435 N 15th Ave, Phoenix, AZ 85085.

Serviciul de înmormântare va avea loc sâmbătă, 27 august, ora 10.00 la Arrowhead Memorial Gardens 21000 N 75th Ave, Glendale, AZ 85308.

 

 

 

Un Comentariu la "Tragedia unui sătmărean mort în Arizona"

  1. Pingback: Tragedia unui sătmărean mort în Arizona-Cristian Silaghi | Pastor Ciprian Barsan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.