O sătmăreancă profesoară în Montevideo, capitala Uruguay-ului

szakacs Zsuzsanna

După ce și-a finalizat studiile în cadrul Universității „Sapientia” din Târgu Mureș, iar apoi pe cele de la Golders Green College din Londra, o tânără de 28 de ani din Satu Mare, Szakacs Zsuzsanna, a ajuns să predea limba maghiară în capitala Uruguay-ului, Montevideo.

După terminarea studiilor, sătmăreanca noastră a lucrat o vreme în Oradea, ca referent în cadrul Facultății Creștine Partium. Apoi, după doi ani petrecuți în județul vecin, Zsuzsanna spune că a vrut să încerce ceva nou, astfel că în cadrul Serviciului de Voluntariat al Programului Erasmus +, mai întâi a ajuns în Portugalia, iar de acolo, în America de Sud.

„Învățarea unei noi limbi străine mi-a fost de folos. Având în vedere că portugheza și spaniola seamănă, îmi înlesnește comunicarea în Uruguay. În Portugalia, împreună cu un coleg din Scoția, organizam de două ori pe săptămână programe de timp liber elevilor unei școli generale de acolo”, spune sătmăreanca.

În Montevideo, Zsuzsanna se ocupă de membrii comunităților maghiare ai căror străbunici sau bunici s-au născut în Ungaria, dar care au părăsit Europa în perioada interbelică.
„În anii ’50 în Montevideo funcționau patru cluburi maghiare, grupați în funcție de viziunile religioase. Dintre acestea a supraviețuit una singură, cea la care lucrez în prezent (Hogar Hungaro del Uruguay). În acest an clubul va sărbători 80 de ani de existență. Voi sta în Montevideo 5 luni de zile. Contractul îmi expiră la începutul lunii ianuarie 2017. În prezent, mă ocup de cinci grupe, adică de aproximativ 40 de persoane. În cele câteva luni pe care le avem la dispoziție, aș dori ca membrii clubului să reușească să comunice cât de cât în limba maghiară”, povestește Zsuzsanna.

Referitor la Uruguay, tânăra din Satu Mare spune că „Uruguay este un ciudat amestec dintre vechi și modern. Montevideo are un farmec aparte. Deși vorbim despre capitala unei țări, totul este liniștit. Nu există metrouri și nici tramvaie, locuitorii capitalei se deplasează cu mașinile sau cu autobuzele”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.