Cum vor vota consilierii locali sătmăreni în cazul magazinului LIDL

Proiect LIDL

Proiectul de hotărâre cu privire la construirea magazinului LIDL de la cap Pod Golescu din Satu Mare a fost repus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de vineri, 19 august a Consiliului Local. Asta după ce în ședința din 28 iulie, proiectul a fost respins de către consilieri.

În urma votului din ședința de luna trecută, 11 consilieri au votat „pentru” (UDMR și PNL), au fost înregistrate șase „abțineri” (PSD și ALDE), și niciun vot „împotrivă”, astfel că proiectul a căzut. Pentru ca investiția să primească undă verde ar fi fost nevoie de 12 voturi „pentru”, însă șase consilieri au lipsit de la ședință.
Pentru a vedea care este situația înainte de ședința de vineri, am discutat cu liderii de grup ai consilierilor locali.

„Noi vom vota exact ca în ședința trecută, adică spunem da acestei investiții. Considerăm că problemele Bisericii Ortodoxe se vor rezolva odată cu ridicarea acelei perdele vegetale, așa că investiția trebuie făcută. Din punct de vedere urbanistic totul este în ordine, așa că terenul dintre cele două poduri va începe să aibă o cu totul altă față. Cu voturile UDMR și PNL, proiectul va trece”, spune liderul de grup al UDMR din cadrul Consiliului Local Satu Mare, Magyar Lorand.

„Încă nu am discutat această problemă, dar în principiu, noi liberalii, suntem de acord cu această investiție. Până una, alta, trebuie respectate anumite angajamente luate de vechiul executiv. Unii și alții au făcut tot felul de sondaje din care reiese că un procent foarte mare de cetățeni sunt de acord cu această oportunitate. Desigur, dacă vorbim de construirea unui magazin în apropierea unei biserici, asta ridică anumite probleme. Dacă vorbim despre necesitatea unei asemenea investiții, atunci vorbim despre alte probleme. Însă, noi liberalii, vom fi pentru această investiție”, a declarat viceprimarul Adrian Albu.

Liderul grupului PSD din cadrul Consiliului Local Satu Mare, Radu Roca, ne-a declarat că „mâine (vineri, 19 august) vom discuta problema asta. Eu acum sunt plecat din localitate”.

Consilierul municipal Marcela Papici (ALDE) spune că formațiunea politică pe care o reprezintă va vota împotriva proiectului de hotărâre.

„Eu personal nu voi fi prezentă la ședința de mâine, deoarece sunt în concediu de odihnă însă pot să vă spun că grupul ALDE va vota împotriva proiectului de hotărâre. Nu mi se pare normal ca pe cel mai valoros teren pe care îl are municipiul Satu Mare să fie ridicată o construcție din tablă. Mi se pare o bătaie de joc ca între un monument arhitectural, cum este biserica ortodoxă și un viitor mall sau cine știe ce alte investiții vor mai fi zonă să existe o asemenea construcție. Pe de altă parte, PUZ-ul nu este studiat în întregime, iar sensul giratoriu pe care doresc dânșii să-l construiască nu ar fluidiza circulația. Și să fim sinceri, LIDL nu este un investitor atât de important. Va distruge micii investitori din zonă. Mulțumesc, dar cu votul meu”, spune Papici.

Vă reamintim că din componența actualului Consiliu Local Satu Mare fac parte: 10 consilieri UDMR, 3 – PNL, 7 – PSD și 3 – ALDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.