Ștefan Ruha, comemorat în municipiul Carei

Azi, 17 august în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) și a Centrului de Promovarea a Turismului Cultural „Grof Karolyi”, a avut loc comemorarea violonistului Ștefan Ruha, de la a cărui naștere s-au împlinit 85 de ani. Cu acest prilej au depus jerbe de flori, directorul Centrului de Creație, Robert Laszlo și Adrian Ștefănuț, referant la Centrul de Promovarea a Turismului Cultural „Grof Karolyi”.

Ștefan Ruha, s-a născut la 17 august 1931 la Carei. La patru ani primește prima sa vioară și începe studiul sub îndrumarea tatălui și al profesoarei Orosz Rozalia. La 7 ani obține primul său premiu de „primaș”, cântând peste 100 de melodii lăutărești pe care le transpune în diferite tonalități. Imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial, preoții piariști din Carei îl ajută să ajungă la Cluj-Napoca, unde fiind descoperit de profesorul Balogh Ferenc a ajuns violonist la Orchestra Operei Maghiare, mai apoi student al Conservatorului.

A câștigat numeroase concursuri, printre care: Festivalul Mondial al Tineretului, București, 1953; Concursul internațional de vioară „P. I. Ceaikovski”, Moscova, 1958; Concursul internațional de vioară „G. Enescu”, Bucureşti , 1958 și Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Paris, 1959.

Începând cu 1959, Ștefan Ruha a fost numit solist al Filarmonicii clujene. În anul 1962 a fost distins cu titlul de Artist Emerit „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastic și cinematografiei”. În 1973 a fost ales să înregistreze coloana sonoră a filmului „Ciprian Porumbescu”.

În anul 1994 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar în 1997 titlul de cetățean de onoare al municipiului Carei. Este considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai României.

medalion cultural  (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.