Profesori români, reţinuţi în Turcia

retinuti

Doi români, cadre didactice la Universitatea din Karabuk (Turcia), Augustin și Cristina Chifane, au fost reţinuţi în Turcia pe 13 august şi au stat închişi până marţi, 16 august. Cei doi români au fost reținuți în cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, fiind ulterior eliberaţi fără a fi puşi sub acuzare.

Augustin Chifane este angajat ca lector, iar Cristina Chifane ca asistent la Universitatea din Karabuk. Cei doi dascăli locuiesc în Turcia.

Împotriva celor doi români nu au fost formulate acuzaţii, însă le-au fost reţinute telefoanele mobile şi laptop-urile.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a României anunţă că misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie celor doi un avocat şi un traducător.

„Ambasada României la Ankara are în atenţie cazul celor doi cetăţeni români, încă din data de 13 august 2016, dată la care aceştia au contactat misiunea diplomatică solicitând asistenţă consulară. La data de 16 august 2016, ca urmare a demersurilor întreprinse de misiunea diplomatică pe lângă Poliţia din Karabuk, autorităţile turce au comunicat faptul că cei doi cetăţeni români au fost eliberaţi, fără a fi acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni. Misiunea diplomatică s-a asigurat că cetăţenii români au beneficiat de serviciile unui avocat din oficiu şi de cele ale unui traducător autorizat. Totodată, li s-a recomandat cetăţenilor români să coopereze cu autorităţile poliţieneşti în procedurile de verificare derulate de acestea. Ambasada României la Ankara monitorizează cazul şi este în contact cu autorităţile turce şi cu cetăţenii români”, spun reprezentanții MAE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.