Amenzi pentru munca la negru în construcții

munca

În perioada 28-30 iulie, Inspecţia Muncii a organizat o campanie naţională de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

Inspectorii de muncă din cadrul ITM Satu Mare au efectuat 14 controale la punctele de lucru şi sediile unor angajatori din acest domeniu. La data controlului angajatori aveau 806 salariaţi, din care 107 femei.

Au fost constatate 13 deficienţe în domeniul stabilirii relaţiilor de muncă, inspectorii dispunând 13 măsuri pentru înlăturarea sau remedierea acestora. A fost depistat un angajator folosind munca nedeclarată, acesta fiind sancţionat cu amenda de 10.000 de lei. Pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale (avertismente).

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 14 angajatori. Cu ocazia controalelor efectuate au fost constatate 19 deficienţe. Cele mai frecvente deficienţe constatate în controalele efectuate sunt atât de natură organizatorice cât şi tehnice, cum ar fi: neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; neacordarea de către angajatori a echipamentului de protecţie; nepurtarea de către lucrători a echipamentului de protecţie acordat de angajator; lipsa planului propriu de securitate şi sănătate care cuprinde ansamblul de măsuri de securitate şi sănătate specifice fiecărui antreprenor sau subantreprenor.

Au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale (avertismente şi amenzi în valoare totală de 4.000 de lei) şi s-au dispus măsuri scrise pentru înlăturarea deficienţelor constatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.