Medalion Cultural Athanasie Doroș – 130 de ani de la naștere

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean și în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Tarna Mare au organizat vineri, 12 august în fața bustului lui Athanasie Doroș, un medalion cultural.

Au luat cuvântul: primarul Comunei Tarna Mare, Monica Sobius, Robert Laszlo, managerul Centrului de Creație şi profesoara Doina Molnar. După evocarea personalităţii lui Athanasie Doroş, Grupul Folcloric „Florile Tărnii”, coordonaţi de bibliotecara Maria Conioşi au prezentat un scurt program artistic.

Athanasie Doroș a ajuns în Tarna Mare în 1918, ca succesor al preotului Antoniu Covaciu. La sfârșitul lunii noiembrie 1918 a fost ales să reprezinte Ugocea în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, în calitate de conducător al delegației.

După Conferința de Pace de la Paris din 1919 se trasează granițele României Mari, iar localități precum: Tarna, Comlăușa sunt cedate Cehoslovaciei.
Preotul Athanasie Doroș se face exponentul nemulțumirii locuitorilor și îi ajută pe aceștia să întocmească petiții care vor fi trimise la București. Pe data de 30 iunie 1921, Comisia româno- cehoslovacă pentru revizuirea granițelor dintre cele două state semnează revenirea satelor Tarna Mare, Văgaș, Valea Seacă, Bocicău, Comlăușa și Șirlău la România.

Athanasie Doros

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.