Cimitir vechi de 7.000 de ani descoperit la Moftinu Mare (Galerie foto)

Unul dintre cele mai vechi cimitire din România a fost descoperit zilele trecute în apropierea localității Moftinu Mare. Arheologii spun că cimitirul datează din perioada 4.900-4.700 î. Hr., adică are o vechime de aproximativ 7.000 de ani (Neoliticul târziu).

De asemenea, arheologii au găsit și urmele unei așezări care datează din aceeași perioadă, aflată lângă cimitir.

În morminte, arheologii Muzeului Județean Satu Mare, cei care lucrează la săpăturile din zonă, au descoperit topoare, vârfuri de săgeți și cuțite, confecționate din piatră. De asemenea, au mai fost scoase la lumina zilei și vase de ceramică. Până în prezent au fost studiate opt morminte.

„Noi lucrăm aici de trei zile. În urma săpăturilor am descoperit un cimitir vechi de aproximativ 7.000 de ani. Este cel mai vechi cimitir din zonă, unul cu vechime asemănătoare s-a mai descoperit lângă Cluj. Până în prezent am găsit opt morminte. Defuncții aveau așezate lângă ei topoare din piatră, cuțite cu lame din piatră, mărgele și vase ceramice. Cimitirul este în hotarul localității Moftinu Mare, unde va trece o conducrtă de gaz”, a declarat pentru Sătmăreanul, arheologul Liviu Marta.

Arheologii vor continua săpăturile până la sfârșitul acestei luni.

Sursa foto: www.opiniedecarei.com

arheologi1

arheologi2

arheologi3

arheologi6

arheologi7

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.