Primele operații cu angiograful făcute la Spitalul Județean Satu Mare (Foto&video)

Pacienții cu probleme la nivelul vaselor de sânge care au nevoie de intervenții complexe, nu mai sunt nevoiți să meargă în alte județe pentru a se trata. La Spitalul Județean s-a făcut în cursul zilei de vineri, 5 august prima coronografie la Satu Mare, completată cu proceduri terapeutice, și anume, angioplastia și implantarea de stent. Până în prezent au fost supuși acestor proceduri trei pacienți din Satu Mare.

Informații cu privire la aceste proceduri, au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă susținută azi, 6 august de către conducerea spitalului (managerul Marcela Papici) și de medicii care efectuează aceste intervenții: dr. Bogdan Duțu și dr. Alexandru Paziuc. La conferința de presă au mai participat și directorul medical Marian Zota, cardiologul Alina Roatiș și acad. dr. Virgil Enătescu.

Investigațiile sunt efectuate de dr. Bogdan Duțu, specialist în angiografie și care vine la Satu Mare în fiecare week-end (de vineri până duminică, inclusiv). Bogdan Duțu vine la Spitalul Județean Satu Mare din Cluj-Napoca, și are o experiență de 6 ani în domeniul angiografiei.

„Ne bucurăm de prezența domnului dr. Duțu Bogdan doar trei zile pe săptămână, acestea sunt zilele de la sfârșitul săptămânii, în rest, dânsul având activitate la Cluj. Ieri au fost primele intervenții făcute, primii doi pacienți, astăzi a treia. Mă bucur că am ajuns ziua aceasta, să ne uităm înainte și să ne dea Dumnezeu putere și înțelepciune să ducem proiectul acesta și să-l conducem, să-l coordonăm cu toții împreună, în așa fel încât sătmărenii să fie beneficiari mulțumiți, pentru că, pentru fiecare cel mai important este experiența personală pe care o are cu sistemul de sănătate”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, Marcela Papici.

„S-a făcut un mare pas înainte pentru Secția de Cardiologie și pentru oraș, pentru pacienți în special care a fost posibil prin mai mulți participanți și anume: pe de o parte Secția de Cardiologie prin medicii angajați acolo, o echipă tânără și doritoare de progres, apoi cu suportul managementului spitalului și după acea am venit noi, ca și echipă operatoare care am reușit să punem în practică aceste intervenții. Un număr mare de pacienți care aveau probleme vasculare coronariene cât și noncoronariene, mă refer la membrele inferioare, trebuiau să meargă în servicii în alte orașe, cu dotări speciale, și mă refer aici la angiograf. Este un aparat extrem de scump care a costat în jur de 600.000 de euro și a fost adus pe baza solicitării orașului, și a spitalului, și a secției, a fost adus aici printr-un proiect național care desigur, nu era suficient doar ca dotare logistică, era nevoie și de medici pregătiți care să pună în practică și care să ducă la capăt asemenea proceduri, asemenea intervenții”, a declarat dr. Bogdan Duțu.

Practic, după ce cu ajutorul coronografiei se identifică exact locul în care vasul de sânge este obstrucționat, pacientul este cateterizat, iar obstrucția este îndepărtată printr-un procedeu minim invaziv, circulația sanguină reluându-și astfel cursul normal.

Până în prezent s-au făcut trei intervenții, toți pacienții se simt bine, spune dr. Bogdan Duțu.

Medicul a subliniat și faptul că existența acestui la Laborator de angiografie la Satu Mare, îi scutește pe pacienți să se ducă în alte centre pentru a se trata. O intervenție cu angiograful costă între 1.500 și 2.000 de lei. Costurile cu materialele consumabile sunt susținute de Spitalul Județean deoarece nu există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Spitalul a cumpărat consumabile pentru primii 50 de apcienți, contravaloarea acestora fiind de aproximativ 17.000 de euro.

Intervențiile din cadrul Laboratorului de angiografie se efectuează doar la sfârșit de săptămână, însă pacienții pot fi investigați și în restul zilelor.

Angiograful a fost achiziționat la sfârșitul anului trecut printr-un proiect european.

spital1

spital2

spital3

spital4

5 Comentarii la "Primele operații cu angiograful făcute la Spitalul Județean Satu Mare (Foto&video)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.