Satu Mare, județul cu cea mai mică speranță de viață din România

Satu Mare

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) pe anul 2015, zonele cu cea mai mare longevitate sunt municipiul Bucureşti şi judeţul Vâlcea, cu o speranţă de viaţă de 77 de ani, urmate de judeţele Cluj, Braşov şi Sibiu, cu o speranţă de viaţă de 76 de ani. Satu Mare se află la capătul clasamentului, fiind judeţul cu cea mai mică speranţă de viaţă din România în 2015 (cu o medie de 73 de ani), alături de Călărași, Giurgiu și Tulcea.

„În Muntenia avem o speranţă de viaţă mai bună în judeţele dinspre deal şi munte – Bucureştiul face excepţie – şi mai scăzute în cele de câmpie. La fel în zona Carpaţilor, speranţa medie de viaţă e în general mai bună, dar asta ţine şi de nivelul de dezvoltare şi de oraşe şi de nivelul de educaţie şi, probabil, de nişte factori precum calitatea aerului”, afirmă Marian Preda, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București.

Satu Mare se află la capătul clasamentului, fiind judeţul cu cea mai mică speranţă de viaţă din România în 2015.

Potrivit INS, valoarea PIB per capita în judeţul Satu Mare a fost de circa de 5.700 de euro pentru anul 2015, de 3,6 ori mai mică decât cea din Bucureşti, unde PIB-ul per capita a fost de circa 28.900 de euro anul trecut. Media PIB per capita la nivel naţional a fost de aproximativ 8.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.