România va deține președinția UE în prima jumătate a lui 2019

ue

Țara noastră va deține președinția Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, ca urmare a devansării cu șase luni a tuturor președințiilor Consiliului UE. Asta vine în condițiile în care Londra a renunțat oficial să mai asigure președinția semestrială a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, după referendumul din 23 iunie în care Regatul Unit a decis să părăsească blocul comunitar.

Decizia privind devansarea cu șase luni a tuturor președințiilor a fost adoptată la 26 iulie de Consiliu. Procesul de devansare a președințiilor va începe la 1 iulie 2017. Astfel, în locul Marii Britanii, care urma să asigure președinția UE în a doua jumătate a anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Estonia.

În primul semestru al anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Malta. În 2018, Bulgaria va asigura președinția UE în prima jumătate a anului, iar Austria în cea de-a doua.

România va prelua președinția UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, și o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.