Conducerea Spitalului Județean răspunde acuzațiilor lui Virgil Enătescu

spital

După ce la ședința din 18 iulie a Consiliului Județean a vorbit despre existența unor nereguli grave în cadrul Spitalului Județean Satu Mare, conducerea instituției vizate îi răspunde acad. dr. Virgil Enătescu, susținând că aceste face câteva confuzii în declarațiile sale.

În continuare vă prezentăm răspunsul conducerii Spitalului Județean, remis azi, 22 iulie redacției noastre:

„În urma ședinței Consiliului Medical și a consultării corpului medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare vă transmitem precizările noastre referitoare la acuzele aduse unității și angajaților săi în cadrul ședinței de Consiliu Județean din 18.07.2016 de către domnul consilier dr. Virgil Enătescu.

1.Referitor la secția de cardiologie „intervenționistă” (corect spus intervențională) trebuie să precizăm că aceasta nu a existat niciodată la Satu Mare, ca urmare în Satu Mare nu s-au efectuat niciodata stentări. Există o secție de Chirurgie Cardio –Vasculară care are activitatea suspendată datorită demisiei singurului medic chirurg cardiovascular și nu cardiolog după cum face confuzia dr. Enătescu, între cardiolog și chirurg cardio-vascular. Pe perioada funcționării acestui compartiment, într- o perioadă de trei ani, au fost efectuate un număr de 26 intervenții chirurgicale pe cord deschis programate, nicidecum intevenții chirurgicale de urgență.

2.Referitor la acuzațile aduse blocului operator cu privire la lipsa apei sterile, menționăm că blocul operator funcționează cu apă sterilă în fiecare din sălile de operație. Sterilitatea apei din blocul operator este verificată săptămânal conform unor proceduri stabilite și există buletine de analiză care justifică afirmația noastră față de afirmațiile nefondate ale dr Enatescu. Utilizarea apei sterile este un standard obligatoriu pe care spitalul îl respectă de foarte mulți ani. Menționăm că, se fac în medie 38 de operații/zi lucrătoare în specialitățile: chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie, ginecologie, urologie, ORL, BMF.
3.Referitor la infecțiile cu tulpini multirezistente circulante (Escherichia Coli Hemolitic, Klebsiella și alți germeni) putem afirma că acestea există la nivelul fiecărui spital. Sunt monitorizate, declarate și sunt luate măsurile de prevenire și control ale acestora. Acesta este un fenomen global la nivelul tuturor unităților spitalicești din lume. Din punct de vedere statistic, la nivel mondial în patologia infecțioasă generală rata acestor infecții este de 5-20 %. La nivelul UE valorile sunt cuprinse între 5-15%, la nivel național este de 1 % iar la nivelul SJU aceasta rata este de 0,8% ceea ce înseamnă că din 37.500 de pacienti externați înregistrăm 300 infecții nozocomiale/an (date din noembrie 2015). În structura SJU-SM avem, din fericire față de alte spitale, medic epidemiolog și 3 asistenți medicali cu competențe în acest domeniu (igienist), care asigură prevenirea, combaterea, monitorizarea și izolarea infectiilor nozocomiale.

4.Din punct de vedere administrativ UPU-SMURD este în subordonarea spitalului, iar din punct de vedere profesional este în directa subordonare a Ministerului Sănătății. Această secție independentă din cadrul spitalului este coordonată de către un medic șef-medic primar specialitate medicină de urgență. Remarcăm fapul că din nou se face o confuzie deplasată din partea acestui medic vis-a-vis de afirmația că unitatea UPU-SMURD ar fi condusă de oameni incompetenți. (Gradul de calificare în viziunea acestui medic înseamnă incompetență?).

Consiliul medical, corpul medical și conducerea spitalului”.

Mai multe despre declarațiile făcute de acad. dr. Virgil Enătescu puteți citi accesând următorul link:

http://www.satmareanul.net/2016/07/18/virgil-enatescu-atac-dur-la-urgentele-spitalului-judetean/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.