Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, neconstituțională

lege

Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali este neconstituțională a decis azi, 20 iulie, Curtea Constituţională a României (CCR), dând astfel câştig de cauză, pentru a doua oară, Guvernului.

„Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională (…) pentru că în continuare din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale”, a spus premierul.

În februarie, Guvernul sesizase CCR în legătură cu această lege. Judecătorii au spus la vreamea respectivă că actul normativ nu îndeplineşte condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate și că instituie o inegalitate de tratament nepermisă în cadrul aleşilor locali şi are o sursă de finanţare incertă.

Cu toate acestea, Parlamentul nu a ținut cont de decizia judecătorilor.

Astfel, CCR a fost sesizat pentru a doua oară în data de 27 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.