Studenți de la University College din Londra fac săpături arheologice la Tășnad

arheologi1

arheologi

Un grup de studenţi de la University College din Londra, ce fac în această perioadă săpături arheologice la Tăşnad, au mers într-o excursie de studiu în zona Câmpiei Nirului. Scopul excursiei a fost acela de a vizita monumente istorice din zonă şi de a înțelege modul de viaţă tradiţional din regiune.

Studenţii ce provin din țări precum Argentina, Germania, Marea Britanie şi SUA au fost conduşi de arheologii Ciprian Astaloş, Alexandru Romand şi Liviu Marta.

„Excursia a reprezentat o bună ocazie de a promova valorile istorice şi etnografice a zonei nisipoase aflate la sud-vest de Carei. De un farmec aparte, dat de o sălbatică altenanţă a dunelor de nisip cu pâlcuri de pădure, zona include situri arheologice celebre, de faimă mondială. Amintesc doar celebrele necropole celtice de la Pişcolt şi Ciumeşti, prima fiind cel mai mare cimitir din estul Europei, iar a doua fiind cunoscută prin mormântul căpeteniei ce avea coif cu pasăre. Recent a devenit cunoscută şi necropola de epoca cuprului de la Urziceni ce a furnizat până acum şase piese de aur. Zona se remarcă prin descoperirea a numeroase piese valoroase, unele aduse de la distanţe mari”, explică arheologul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta.

Arheologul sătmărean spune că prezenţa acestor piese se explică prin faptul că prin această zonă cu drumuri de nisip, uşor de parcurs în orice condiţii meteorologice, trecea Drumul Dobriţinului, una dintre cele mai importante căi comerciale de pe continent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.