Investitorii fug de Satu Mare din cauza lipsei forței de muncă

munca

Investitorii nu vor să vină în județul Satu Mare deoarece nu sunt suficiente persoane calificate care doresc să muncească, a declarat președintele filialei Satu Mare a Patronatului Național Român (PNR), Ciprian Costea, în cadrul ședinței de astăzi, 15 iulie a Comisiei de Dialog Social.

La întâlnire au participat subprefectul Altfatter Tamas, vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Panea, viceprimarul municipiului reședință de județ Adrian Albu dar și reprezentanți ai patronatelor dar și ai sindicatelor din Satu Mare.

„Aş putea să vă prezint concret. Firmă nemţească care a spus că nu am ce să vin acolo la voi în Satu Mare, pentru că nu am cu cine lucra. Este crunt. Nu mai ştim ce să facem foarte greu ne găsim oameni. Nu mai ştim ce să facem să aducem oameni să muncească. Şi cu studii superioare şi oameni pe diverse meserii”, spune Costea.

La rândul său, președintele Asociației Economice Germano-Germane Satu Mare, Iuliu Cadar, a declarat că doar modificarea legislației în domeniu ar putea rezolva problema.
„Dacă în România nu se modifică legislația în general, și nu vor fi obligați oamenii să lucreze sub o formă sau alta, problema noastră nu se va rezolva niciodată. Eu nu am probleme cu oamenii amărâți care au probleme sociale și nu pot ca să lucreze și iau bani de al statul român. Doamne ferește, să nu mă înțelegeți greșit. Dar până nu rezolvăm această problemă, pe calea legislației, ca acel om care poate să lucreze, să fie obligat să muncească, nu avem nicio șansă și putem face câte cursuri vrem”, a declarat Iuliu Cadar.

Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Simona Derșidan, spune că sunt persoane care într-adevăr refuză să muncească, și că asta este o problemă cu care se confruntă instituția pe care o conduce. Însă, cei care refuză să se angajeze sunt scoși de la plata indemnizației de șomaj, spune Derșidan.

Prezent la ședința de astăzi, viceprimarul Adrian Albu spune că numărul șomerilor declarați nu este unul real și că ar fi vorba despre „o falsificare involuntară a unor date”.

„Cifra șomajului din România este ireal de mică. Știe toată lumea că este ireal, câtă vreme dânșii nu-i pot cuprinde în acaestă cifră pe cei care ies din șomaj și nu știe nimeni unde sunt. Sunt absolvenți de liceu care nu lucrează nici unde și nu există nici unde. Poate prin Franța, vânzând hamburgeri, sau pe nu știu pe unde. Dacă ați vedea cum pleacă oamenii de pe o zi pe alta. Când a dat unul telefon că haideți că aveți trei locuri de muncă, pleacă cu toată gașca. Nu-i interesează nimic. Nu au nicio urmă de bun simț, o fărâmă de bun simț. Cei mai mulți dintre ei așa sunt, din păcate. Cei mai mulți așa pleacă și așa vin. Când vin sunt ghiocel, pentru că vor să fie angajați. Eu la mine la firmă am zis că și dacă mor nu îi angajăm pe ăștia. Cineva trebuie să învețe pe oamenii ăștia să fie civilizați”, a subliniat Albu.

2 Comentarii la "Investitorii fug de Satu Mare din cauza lipsei forței de muncă"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.