Ministrul Justiției: „Nu voi adopta măsuri sub presiune”

Raluca Pruna

Situația în penitenciarele din România este una gravă de mai bine de 20 de ani, spune ministrul Justiției, Raluca Prună. Aceasta le-a cerut deținuților să aibă răbdare încă două luni până când vor fi adoptate noi măsuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Ministrul Justiției a declarat că aceste revolte nu vor atrage adoptarea unor măsuri grăbite și a subliniat că nu va adopta nicio măsură „sub presiune”.

„Am luat cunoștință de evenimentele recente din mai multe penitenciare. Potrivit datelor ANP în 8 din 45 de penitenciare sunt evenimente tensionate, refuzări de hrană. În cele cinci ore cât au trecut de la informarea INP și alte penitenciare s-au alăturat protestului, Tulcea. Situația din sistemul penitenciarelor din România este una sistemică, este una gravă de mai bine de 20 de ani. Eu știam acest lucru, am avut ocazia în vizitele pe care le-am făcut în toate penitenciarele din România, între 2000 și 2004, să văd care este situația concret. Mi-am preluat mandatul și am înțeles să revizitez numeroase penitenciare cu speranța ascunsă că voi găsi o situație îmbunătățită. Nu a fost cazul. M-am întâlnit cu persoane aflate în detenție, știu nemijlocit, din contact direct, care sunt problemele acestora. Am declarat public că este o prioritate a mandatului meu încercarea de remedia situația din penitenciare. În 2012, România a fost condamnată la CEDO pentru situația din peniteciare printr-o decizie cvasipilot și atunci și-a asumat să întreprindă anumite măsuri. În noiembrie 2015, eu am moștenit o colecție de hârtii, niciun fel de măsuri concrete. Mă adresez acum direct persoanelor din penitenciare. Celor puțini pe care i-am întâlnit și celor mai mulți pe care nu îi cunosc. Îi asigur că nu îmi sunt străine deloc probleme lor. Sunt necesare măsuri imediate, care să rezolve supraaglomerarea, chestiunile stabilite prin norme cu privire la hrană, la accesul la muncă, la accesul la asistență medicală și reintegrare socială. Trebuie să avem în minte că parte din pedeapsa cu închisoarea este reeducarea. Am făcut o promisiunea publică. Am adoptat legea secundară care avea o întârziere de 25 de luni. Este regulamentul care face posibilă adoptarea unor decizii la nivel de ANP care se regăsesc în condițiile de viață al celor aflați în detenție. Am adoptat numeroase de astfel decizii. Am spus clar că există alternative la detenție. Există probabțiunea, care este o alternativă. Am suplimentat numărul de posturi din sistemul de probațiune. Am asigurat o creștere salarială a celor care lucrează cu cei din sistemul de probațiune. Am asumat cu ANP un plan de măsuri concrete”, spune ministrul Raluca Prună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.