Pe cine propune premierul în locul miniștrilor remaniați

guvern

Dacian Cioloş a anunţat astăzi, 5 iulie, că rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, este noua propunere pentru Ministerul Educaţiei, managerul Sorin Buşe pentru cel al Transporturilor, iar Maria Ligor pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

Mircea Dumitru, propunerea premierului pentru ministerul Educaţiei, este profesor univeristar, rector al Universităţii din Bucureşti şi membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Acesta a mai deţinut poziţia de rector al Universităţii din Bucureşti în perioada 2011-2015 şi prorector între 2008-2011.

Noul ministru al Transporturilor, Petru Sorin Buşe, are o experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 şi mai 2015 fiind vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR), informează Guvernul.

Buşe a absolvit Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Bucureşti în 1985 şi colegiul Sf. Sava din Bucureşti, specializarea Electro-Mecanică în 1979. A urmat programe de formare profesională pentru senior managers la European Centre for Executive Development (CEDEP) şi INSEAD, Fontainbleau, Franţa, dar şi în cadrul Canadian Management Center, Toronto. Începând cu anul 1996 a urmat formări tehnice în Sisteme de Producţie Toyota (Lean Production Systems, Lean Manufacturing) şi în practici de business în cadrul Toyota Motor Corporation şi Toyota Institute.

El s-a născut la Bucureşti în data de 16 august 1960, este căsătorit şi are doi copii.

Noua propunere pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, este diplomat de carieră din 1996, fiind în prezent ambasador al României în Canada.

Ea a preluat postul de la Ottawa la sfârşitul lunii mai 2013. Tot din 2013 este reprezentant permanent al României la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale. Din ianuarie 2012 până în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale – reprezentant special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012 este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor şi membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democraţie (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE, contribuind la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare.

Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.