Turneul „Muzica în Palatele României” ajunge la Carei

costin soare - lauta ( color)

castel

Vineri 15 iulie, de la ora 19.00, la Casa Avramide, numită şi Casa Colecţiilor din Tulcea, va avea loc concertul de promovare a ediției a IV-a a Turneului „Muzica în Palatele României”. Pe lista palatelor unde vor avea loc concerte se află și Castelul Karolyi. Evenimentul de la Carei va avea loc la data de 9 august, ora 18.00.

Costin Soare, unul dintre cei mai valoroși muzicieni români, va bucura publicul cu un repertoriu variat, interpretat atât la chitară, cât și la lăută, care pornește de la dansurile renascentiste, ajungând la muzica spaniolă și sud-americană din secolul XX.

Acest regal sonor va fi apoi prezentat în toate cele 11 recitaluri ale Turneului „Muzica în Palatele României”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Pro Valores”. Turneul se va desfășura în perioada 3-21 august, în locuri de extremă spectaculozitate, oferindu-se astfel noi atracții unora dintre cele mai frumoase și mai încărcate de istorie spații ale spiritualității românești. Pe lângă Palatul Marincu din Calafat, Castelul Peleș, Cetatea Prejmer, Castelul Nako din Sânnicolau Mare, Cetatea Făgăraș, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, Palatul Culturii din Iași, Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii, Palatul Sturdza de la Miclăușeni și Palatul Cuza de la Ruginoasa, pe lista turneului se află și Castelul Karolyi.

Atât la Casa Avramide din Tulcea, cât și pe parcursul Turneului „Muzica în Palatele României”, iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiți de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega.

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret și pedagog al chitarei și lăutei. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, inițiator și director artistic al Festivalului International “Serile de chitară”, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediție. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti.A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte și conferințe desfășurat în cinci orașe, a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: Bach, Britten şi Takemitsu. În anul 2015 a susținut Turneul Național „Armonii pascale”, împreună cu actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. În luna iulie 2016 este profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.